BaarsBuisDeman foto: Francesca Patella

Bladelin Sessions - BaarsBuisDeman (NL/B)

Praktisch

Ontwrichte kamerjazz op historische locatie

De combinatie van drie blaasinstrumenten suggereert de feestelijke staccato energie van een fanfare, de stomende frontlinie van een New Orleans jazzensemble of misschien gewoon drie mensen die ademloos wachten op een ritmesectie. Dit trio is wat anders. BaarsBuisDeman is niets minder dan een heus droomensemble met een schier eindeloos kleurenbereik, van het laagste van de tuba tot het hoogste van de shakuhachi en zowat alles (of toch veel) ertussen.

Het trio speelt composities van Ab Baars - grillig, lyrisch, gek en eigenzinnig - maar ook spontane, open improvisaties. Het resultaat is een ontwrichte kamerjazz die zich wentelt in vrijheid en spontaniteit, maar nooit zwaar op de hand is en het voorspelbare ontwijkt. In plaats daarvan lijkt het wel een humoristische dans vol elegantie en plotse schijnbewegingen, met nu en dan hints naar de jazztraditie en de spirit van de heruitvinding die erdoor loopt in al z’n koppige betrouwbaarheid.

Bovenop zijn lidmaatschap bij langlopende ensembles als het ICP Orchestra, zijn eigen trio en een duo met componiste/altvioliste Ig Henneman, blijft Ab Baars voortdurend nieuwe, kleine initiatieven ontwikkelen. Hij heeft al een hele tijd een ongewoon sterke muzikale verwantschap met trombonist Joost Buis, die begon bij Kinda Dukish, een Ellingtonproject van het Ab Baars Trio in 2005. In 2020 brachten ze Moods For Roswell uit, een album met geïnspireerde Ellington/Strayhorn-bewerkingen dat opgedragen was aan meester trombonist Roswell Rudd.

Dat duo is nu uitgezet tot een trio met de toevoeging van tubaiste Berlinde Deman, bekend van Flat Earth Society. Je zag haar misschien ook spelen bij het  ‘Secular Palms’-project van de Amerikaanse trompettist Dave Douglas, waarin ze de serpent bespeelde, een middeleeuwse voorloper van de tuba.

Dit drietal improvisatievirtuozen zal zich voor de gelegenheid laten inspireren door de rijke geschiedenis van de locatie, Hof Bladelin.

Bladelin Sessions combiticket

In totaal brengen we dit najaar drie keer internationale topartiesten naar Hof Bladelin. Wie naar de drie  concerten komt doet natuurlijk voordeel met een combiticket te kopen. 

BaarsBuisDeman (14 oktober 2023) + Steph Richards Power Vibe Quartet (4 november 2023) + Julien Tassin Quartet ft. Jason Palmer (1 december 2023) aan € 30 ipv € 36.

Je kunt zo'n combiticket gewoon kopen via de ticket button.

Als -26 jarige doe je zelf extra voordeel, dan kosten de drie concerten samen slechts € 15 - it's good to be young!

tenorsaxofoon, klarinet, shakuhachi
Ab Baars
trombone
Joost Buis
tuba, serpent
Berlinde Deman