BaarsBuisDeman - foto door Francesca Patella

BaarsBuisDeman

Over deze artiest

Rietblazer en improvisator Ab Baars is een gekende kracht in de internationale improvisatiewereld. BaarsBuisDeman is zijn droomensemble met een schier eindeloos kleurenbereik, van het laagste van de tuba tot het hoogste van de shakuhacki en zowat alles (of toch veel) ertussen.

Bovenop zijn lidmaatschap bij langlopende ensembles als het internationaal vermaarde ICP Orchestra, zijn eigen trio en een duo met componiste/altvioliste Ig Henneman, blijft Ab Baars voortdurend nieuwe, kleine initiatieven ontwikkelen. Hij heeft al een hele tijd een ongewoon sterke muzikale verwantschap met trombonist Joost Buis, die begon bij Kinda Dukish, een Ellingtonproject van het Ab Baars Trio in 2005. In 2020 brachten ze Moods For Roswell uit, een album met geïnspireerde Ellington/Strayhorn-bewerkingen dat opgedragen was aan meester trombonist Roswell Rudd.

Het trio speelt composities van Ab Baars - grillig, lyrisch, gek en eigenzinnig - maar ook spontane, open improvisaties. Het resultaat is een ontwrichte kamerjazz die zich wentelt in vrijheid en spontaniteit, maar nooit zwaar op de hand is en het voorspelbare ontwijkt. In plaats daarvan lijkt het wel een humoristische dans vol elegantie en plotse schijnbewegingen, met nu en dan hints naar de jazztraditie en de spirit van de heruitvinding die erdoor loopt in al z’n koppige betrouwbaarheid.

Dat duo is nu uitgezet tot een trio met de toevoeging van tubaiste Berlinde Deman, bekend van onder andere Flat Earth Society. Je zag haar misschien ook spelen bij het  ‘Secular Palms’-project van de Amerikaanse trompettist Dave Douglas, waarin ze de serpent bespeelde, een middeleeuwse voorloper van de tuba.