Asher Gamedze foto: Dylan Valley

Asher Gamedze Quartet (SA)

Praktisch

Gamedze pronkt in hetzelfde rijtje als invloedrijke muzikanten als Shabaka Hutchings and the Ancestors, Tumi Mogorosi, Nduduzo Makhathini en Amaro Freitas. Wat deze artiesten verbindt, is hun vermogen om jazz te doordrenken met een verfrissende en krachtige energie. Maar Gamedze gaat verder dan dat; hij voegt een poëtische verbeelding en een scherpe politieke bewustzijn toe aan zijn muziek.

Oorspronkelijk afkomstig uit Bristol (VK), verhuisde Gamedze naar het bruisende Johannesburg. Zijn muzikale reis begon met metal en reggae, maar uiteindelijk vond hij in de wereld van free jazz zijn belangrijkste middel om zichzelf uit te drukken. 

En hier komt nog een leuke weetje: naast zijn muzikale carrière beschikt hij over een indrukwekkende academische achtergrond als historicus. Gamedze brengt niet alleen muziek, maar ook diepgang en betekenis in elke noot. Een artiest om in de gaten te houden!

“Gamedze is constantly experimenting with alternative drum approaches (he has discussed both crafting a more percussive sonic texture and de-centering the groove). But there’s nothing alien about the complex, tricky grooves your ears, heart and body feel.”

- Mail & Guardian, Zuid-Afrika

drums
Asher Gamedze
bas
Vimbs Mavimbs
tenor saxofoon
Buddy Wells
trompet
Robin Fassie