Asher Gamedze foto: Dylan Valley

Asher Gamedze

Over deze artiest

Gamedze werd geboren in Bristol en verhuisde later naar Johannesburg, Zuid-Afrika. Drummer, activist en academicus: de Zuid-Afrikaan Asher Gamedze ziet er geen belemmering in om die doorgaans verschillende sferen te integreren. Nog als student geschiedenis schreef hij zijn thesis over hoe free jazz in Zuid-Afrika een eigen identiteit ontwikkelde. In 2019 speelde hij mee met Angel Bat Dawid’s Oracle en een jaar later introduceerde hij zichzelf via Berlin Jazz in de Europese scene, met zijn album Dialectic Soul (On the Corner) onder de arm. New York Times klasseerde dit album als een van de tien beste jazz albums van dat jaar.

In 2023 verschijnt vervolgens bij het vermaarde International Anthem label het album Turbulence and Pulse, waarmee ‘s mans artistieke uitgangspunten een kraakheldere nadere uitwerking krijgen in tien stukken waarmee de oorspronkelijke inzet van de free jazz opnieuwe wordt geladen met een actuele betekenis.

Gamedze kun je in de lijn plaatsen van Shabaka Hutchings and the Ancestors, Tumi Mogorosi, Nduduzo Makhathini en Amaro Freitas en deelt met deze spraakmakende protagonisten het vermogen om jazz van een vernieuwende, schroeiende intensiteit te voorzien. Die bovendien door middel van poëtische verbeelding wordt verbonden met een onbetwistbare politieke sensibiliteit.