The power of the pussy
Terug naar overzicht

The power of the pussy

Wilde Wijven en de macht van het vrouwelijk lichaam

  • Literatuur & debat
  • Zaterdag 27 maart, 21:30
  • online

Mijn kaap


#metoo is broodnodig en belangrijk. Maar wat doen alle #metoo-verhalen met hoe we naar het vrouwelijk lichaam kijken?

Het vrouwenlijf, horen en lezen we, loopt het risico geslachtofferd te worden, aangerand en betast. Toch was het lichaam doorheen de geschiedenis ook een van de weinige machtsmiddelen die de vrouw in een mannenwereld ter beschikking had. Denk maar aan alle intriges rond minnaressen en geboortes aan het hof van Henri VIII, die goed gedocumenteerd zijn in de boeken van Hillary Mantel. Of aan vroedvrouwen, die voor de komst van de door mannen gedomineerde gynaecologie belangrijke figuren waren in de gemeenschap. Of aan de vaak bekritiseerde Femen-activistes, die hun vege lijf letterlijk in de politieke strijd gooiden.

Kan een lichaam nog steeds een machtsmiddel zijn? Heleen Debruyne en Sofie Vandamme van de podcast Wilde Wijven vragen het aan Rachida Lamrabet en Julie Cafmeyer, die in hun literatuur en theater de macht en onmacht van de vrouw verkennen. Uit Finland schuift auteur Mia Kankimäki aan, die in het recent verschenen The Women I Think About at Night (Vrouwen van wie ik 's nachts wakker lig) in de voetsporen reist van de vrouwen die ze het meest bewondert, zoals Karen Blixen en Yayoi Kusama.

Dit programma wordt georganiseerd naar aanleiding van de derde aflevering van Wilde wijven, een podcast van KAAP en deBuren.


organisatie
KAAP & deBuren

met
Heleen Debruyne en Sofie Vandamme

beeld
Gerda Dendooven