Wilde Wijven
Terug naar overzicht

Wilde Wijven

Sterke, literaire vrouwen met beide voeten in de maatschappij

  • Literatuur & debat
  • Zondag 27 oktober, 11:00
  • Vrijstaat O.

Mijn kaap

De vrouw heeft haar plaats in de maatschappij meer dan verdiend. Een plek die veel te lang bevochten is moeten worden. We maken op ons podium dan ook graag plaats voor enkele sterke vrouwen in de literatuur. Hun werk is gestoeld op de wereld rondom ons, staat met beide voeten in de maatschappij en daar hebben ze elk hun eigen idee over. Heleen Debruyne voelt drie leading ladies uit de hedendaagse letteren aan de tand over het samenvallen van literatuur met het echte leven.

Saskia De Coster staat vooraan de Vlaamse letteren met een half dozijn romans op haar conto. Ze staat erom bekend diep in haar personages te duiken. Over haar recentste roman Nachtouders zegt ze zelf “Dit is mijn verhaal, maar het is, denk ik, ook het verhaal van iedere ouder die wel eens gewankeld heeft.” Hoogstpersoonlijk, maar tegelijkertijd ook universeel.

Fleur Pierets zou met haar partner Julian Boom trouwen in alle 22 landen waar twee vrouwen dat mogen om op een positieve manier gelijke huwelijksrechten onder de aandacht te brengen. Maar deze ‘wereldtournee van de liefde’ werd echter ruw onderbroken. Na hun vierde huwelijk, in Parijs, werd Julian gediagnosticeerd met agressieve hersentumoren. Ze stierf zes weken later. Fleur bleef achter en kon maar één ding doen: schrijven.

Marja Pruis is als hedendaags denker niet weg te denken. Ze is criticus en columniste, essayiste en romancier. Telkens tracht ze minder over vrouwenzaken te schrijven. Maar toch overviel haar de drang om een canon samen te stellen van straffe, vrouwelijke literatuur. Haar nieuwe feministische leeslijst is een verzameling lofzangen en kanttekeningen bij oude en nieuwe helden, radicale denkers, dromers en drammers. In Oplossingen schreef ze openhartig over haar eigen leven en wat het betekent om op te groeien en ouder te worden.

Heleen Debruyne is schrijfster van romans en non-fictie, columniste voor HUMO en radiostem bij KLARA. Haar boeken en columns ademen vrouwelijkheid en gaan niet zelden over de relaties tussen mannen en vrouwen en seksualiteit.


organisatie
KAAP
curator
Thomas Barbier

met
Saskia De Coster, Fleur Pierets & Marja Pruis
moderator
Heleen Debruyne