KAAP Creative Compass

KAAP is een kunstencentrum voor jazz, podium, literatuur
en beeldende kunst met 4 vaste uitvalsbasissen en nog veel
meer welgekozen plekken in Brugge en Oostende. (Lees meer)

KAAP is veel

KAAP is het eerste regionale kunstencentrum van Vlaanderen, ontstaan uit een versmelting van kunstencentrum Vrijstaat O. (Oostende) en kunstencentrum De Werf (Brugge). Sinds 1 januari 2017 werken beide kunstencentra samen onder één naam, in twee steden, rond vier disciplines en vanuit evenveel toon- en werkplekken. Met een focus op KAAP-makers en creatiefestivals.

KAAP is ontmoeting

KAAP wil als kunstencentrum een verhaal breien, door en voor artiesten. Met kunstenaars die midden in de regio staan, de stad en bewoners ontmoeten. Die uitbreken uit de werkplek en inbreken op het openbaar domein van de stad, het strand, de straat. Met kunstenaars die het publiek en elkaar ontmoeten: door open repetities, lezingen, salons, voor- en nagesprekken, try-outs, open ateliers.

KAAP is creatie, een verhaal

Kaap is niet zomaar een plek. Het is ook een verhaal, door en voor artiesten. Die elkaar ontmoeten, interdisciplinair werken bij KAAP, inbreken in de stad, de regio.

KAAP focust op
vier disciplines

Podiumkunsten — KAAP gaat in zee met zeven KAAP-makers die een traject afleggen van minimum 2 jaar. Hun voorstellingen en creaties worden opgenomen in onderzoeksprojecten, familievoorstellingen en in situ-presentaties, en festivals.

Jazz — Met 40 concerten per jaar, een jaarlijks groot internationaal jazzfestival (afwisselend in Oostende en Brugge), en meerdere release-trajecten op het huislabel W.E.R.F.-records blijft KAAP dé belangrijkste werk- en speelplek voor Belgisch jazz-talent.

Literatuur & debat — KAAP werkt doorgedreven samen met schrijvers, makers, denkers en artiesten die spreken, lezen, schrijven en denken combineren. Het literatuurprogramma omvat originele salons, een nieuw boekenprogramma, een schrijversbal, debat en een nieuw internationaal literatuurfestival; Brutaal, 5—13 mei 2017.

Beeldende Kunst — Deze werking krijgt een stek in de nieuwe residentieplek Freestate, een residentieplek voor beeldende kunstenaars die vanaf 2018 in werking treedt. Zowel in Raversyde, Oostende als Brugge zullen zij tentoonstellingen opzetten.


KAAP organiseert elk jaar meerdere unieke festivals. In de nabije toekomst staan op het programma:

Brutaal (5—13 mei 2017, Brugge)
Dansand (29 juni—2 juli 2017, Oostende)
X-TRACT (12—14 oktober 2017, Brugge)
STORM! (27 oktober—12 november 2017, Oostende)
Un|settled (1 juli—11 november 2018, Oostende & Brugge)
Jazz Brugge (16—17 & 18 november 2018, Brugge)