Wilde Wijven in actie, beeld door Tijs Soete
Podcast

Wilde Wijven

Over

De Wilde Wijven hebben het over de citroenen van Madame Bovary, eiersnijders uit de jaren 60, gek verklaarde kunstenaressen, maar ook over kolfmachines, yogamatten, bakfietsen en zelfs straatnamen. 

In deze tiendelige podcast gaan 'Wilde Wijven' Heleen Debruyne en Sofie Vandamme de komende maanden en jaren de manier onderzoeken hoe we vroeger en nu over felle vrouwen en wilde wijven dachten en denken.

Ze gaan de boer op met hun vragen, ze dweilen de straat af en installeren hen in de sofa met de vraag: hoe dient een vrouw vrouw te zijn? En hoe dwingt de samenleving haar subtiel in de pas? 

In de bijhorende livemomenten krijgen Debruyne en Vandamme telkens goed gezelschap van andere 'Wilde Wijven'. 

Wilde Wijven: walk the talk

Heleen en Sofie boksten een wandeling ineen in de Koning der Badsteden, Oostende. 

Meer info

Podcast afleveringen

Wilde Wijven podcast beeld
Podcast

Van eiersnijder tot Ottolenghi

Een podcast over heel banale, alledaagse dingen. Huishoudtoestellen, yogamatten, bakfietsen, mondmaskers, ... Maar als je goed kijkt zie je dat ze iets zeggen over hoe we leven. Wat we kopen, hopen en hoe we willen leven.

We gaan praten met experts, kunstenaars en kenners. Ook mannen komen aan bod - we discrimineren niet!

Wilde Wijven podcast beeld
Podcast

Sexe and the City

De straten waar we elke dag door wandelen, fietsen of rijden kennen we zo goed dat ze ons nauwelijks nog opvallen. Sofie Vandamme en Heleen Debruyne bekeken ze met nieuwe ogen - dat roept vragen op. Waarom gaan vrouwen eerder opzij voor mannen dan omgekeerd? Waar moeten ze gaan plassen? Waarom zijn de meeste standbeelden van mannen koningen of helden en die van vrouwen naamloze, elegante muzes? Waarom troepen vooral vrouwen samen aan de schoolpoorten? Waarom zijn er zo veel brede lanen waar auto's rijden en zo weinig fietspaden? Op zoek naar antwoorden duiken ze in de geschiedenis van de architectuur, stadsplanning, literatuur en beeldende kunst.

Met professor architectuurtheorie Hilde Heynen en literatuuronderzoeker Tessel Veneboer.

Wilde Wijven podcast beeld
Podcast

The power of the pussy

Wilde wijven en de macht van het lichaam

#metoo is broodnodig en belangrijk. Maar wat doen alle #metoo-verhalen met hoe we naar het vrouwelijk lichaam kijken? Het vrouwenlijf, horen en lezen we, loopt het risico geslachtofferd te worden, aangerand en betast. Toch was het lichaam doorheen de geschiedenis ook een van de weinige machtsmiddelen die de vrouw in een mannenwereld ter beschikking had. En nog steeds: volgens sociologe Catherine Hakim hebben vrouwen meer erotisch kapitaal dan mannen, kunnen ze meer gedaan krijgen door er simpelweg goed uit te zien. Maar is dat werkelijke macht? Een lastige vraag, die we proberen te beantwoorden aan de hand van verhalen uit de geschiedenis, kunst en literatuur, met de hulp van Thomas van der Meer, Griet Vandermassen en Rachida Lamrabet, wijlen Audre Lorde en vele anderen.

Wilde Wijven

van en met
Heleen Debruyne en Sofie Vandamme
in samenwerking met
deBuren