Wilde Wijven in actie, beeld door Tijs Soete
Podcast

Wilde Wijven

Over

De Wilde Wijven hebben het over de citroenen van Madame Bovary, eiersnijders uit de jaren 60, gek verklaarde kunstenaressen, maar ook over kolfmachines, yogamatten, bakfietsen en zelfs straatnamen. 

In deze tiendelige podcast gaan 'Wilde Wijven' Heleen Debruyne en Sofie Vandamme de komende maanden en jaren de manier onderzoeken hoe we vroeger en nu over felle vrouwen en wilde wijven dachten en denken.

Ze gaan de boer op met hun vragen, ze dweilen de straat af en installeren hen in de sofa met de vraag: hoe dient een vrouw vrouw te zijn? En hoe dwingt de samenleving haar subtiel in de pas? 

In de bijhorende livemomenten krijgen Debruyne en Vandamme telkens goed gezelschap van andere 'Wilde Wijven'. 

Podcast afleveringen

Wilde Wijven podcast beeld
Podcast

Van eiersnijder tot Ottolenghi

Een podcast over heel banale, alledaagse dingen. Huishoudtoestellen, yogamatten, bakfietsen, mondmaskers, ... Maar als je goed kijkt zie je dat ze iets zeggen over hoe we leven. Wat we kopen, hopen en hoe we willen leven.

We gaan praten met experts, kunstenaars en kenners. Ook mannen komen aan bod - we discrimineren niet!

Wilde Wijven podcast beeld
Podcast

Sexe and the City

De straten waar we elke dag door wandelen, fietsen of rijden kennen we zo goed dat ze ons nauwelijks nog opvallen. Sofie Vandamme en Heleen Debruyne bekeken ze met nieuwe ogen - dat roept vragen op. Waarom gaan vrouwen eerder opzij voor mannen dan omgekeerd? Waar moeten ze gaan plassen? Waarom zijn de meeste standbeelden van mannen koningen of helden en die van vrouwen naamloze, elegante muzes? Waarom troepen vooral vrouwen samen aan de schoolpoorten? Waarom zijn er zo veel brede lanen waar auto's rijden en zo weinig fietspaden? Op zoek naar antwoorden duiken ze in de geschiedenis van de architectuur, stadsplanning, literatuur en beeldende kunst.

Met professor architectuurtheorie Hilde Heynen en literatuuronderzoeker Tessel Veneboer.

Wilde Wijven podcast beeld
Podcast

The power of the pussy

Wilde wijven en de macht van het lichaam

#metoo is broodnodig en belangrijk. Maar wat doen alle #metoo-verhalen met hoe we naar het vrouwelijk lichaam kijken? Het vrouwenlijf, horen en lezen we, loopt het risico geslachtofferd te worden, aangerand en betast. Toch was het lichaam doorheen de geschiedenis ook een van de weinige machtsmiddelen die de vrouw in een mannenwereld ter beschikking had. En nog steeds: volgens sociologe Catherine Hakim hebben vrouwen meer erotisch kapitaal dan mannen, kunnen ze meer gedaan krijgen door er simpelweg goed uit te zien. Maar is dat werkelijke macht? Een lastige vraag, die we proberen te beantwoorden aan de hand van verhalen uit de geschiedenis, kunst en literatuur, met de hulp van Thomas van der Meer, Griet Vandermassen en Rachida Lamrabet, wijlen Audre Lorde en vele anderen.

Wilde Wijven podcast beeld
Podcast

Wilde Wijven Wandelen

Heleen en Sofie boksten een wandeling ineen in de Koning der Badsteden, Oostende. 

Heleen Debruyne en Sofie Vandamme gaan op zoek naar de verborgen vrouw in Oostende. Met verhalen over de borsten van Dikke Mathille, de favoriete maîtresse van Leopold II, topless zonnen, zenuwzieke vrouwen en kalmerende baden.

Wilde Wijven podcast beeld
Podcast

Is er een dokter in de zaal?

Hoe voelbaar is de invloed van 'meneer doctoor' nog?

'Meneer doctoor’ is, als je naar de cijfers kijkt, 'mevrouw doctoor' geworden. De zorg vervrouwelijkt in rap tempo. Maar hoe zit het in de collectieve verbeelding? In het onderzoek naar ziektes en behandelingen? In de machtsrelaties tussen arts en patiënt? Hoe voelbaar is de invloed van 'meneer doctoor' nog?  En wat kunnen romans ons bijbrengen over die complexe verhouding tussen arts (m/v/x) en zijn/haar/hun patiënten?

Wilde Wijven podcastbeeld
Podcast

Oud is out?!

Oud worden, het is wat. Lijf en geest verrimpelen en verschralen. Iedereen veroudert, maar voor vrouwen is het nog erger - of dat is toch wat de samenleving ons doet geloven. Aan de andere kant is er een nieuw verhaal rond verouderen ontstaan, in zelfhulpboekboeken en op sociale media. Oud worden is leuk! Als WIFTY (woman over fifty) begint je leven pas! Lach je rimpels weg, omarm je stijve lijf en vergeet je menopauzale klachten! 

Hoe kan je ouder worden beleven, los van die maatschappelijke keurslijven? Wilde wijven gaat op zoek in de film, de literatuur, de kunsten en de feiten.

wilde wijven podcastbeeld
Podcast

Ziek zijn

Wat is 'ziek zijn'? En hoe verschilt de ervaring van het ziek zijn voor mannen en vrouwen?  We maken een dolle rit doorheen de literatuur- en de kunstgeschiedenis - van Madame Bovary, tot Woody Allen, en merken hoe mannelijke auteurs en filmmakers vrouwen graag als ‘zot’ of ‘ziek’ wegzetten.  Wanneer vrouwen zelf de pen of de camera ter hand nemen krijgen we een heel ander beeld van ‘ziek zijn’: kwetsbare kracht.

Wilde Wijven podcast beeld
Podcast

Wilde Lijven

Eeuwenlang werden vrouwenlijven beteugeld. Hoe ver mocht het lijf van huis gaan, was het te oud of net te jong om seks te hebben, met wie moest het trouwen, hoeveel kinderen moest het baren, hoe bloot of bedekt moest het zijn.

Die erfenis schudden we - erg langzaam - van ons af dankzij decennia van feministisch emancipatiewerk.

Nu vieren vrouwen hun lijf, het liefst in alle diversiteit. Ze betalen voor boudoirshoots en workshops in het clitoriswaarderen, ze zijn publiekelijk body én sex positive.

Maar, blijven we zo niet toch vooral lijf? En wat is de rol van het kapitalisme bij deze lichamelijke bevrijding? De Wilde Wijven stellen zich, kortom, veel vragen over hun lijven.

Wilde Wijven podcastbeeld
Podcast

HEKS

Heksen hebben een momentje. Maar hoe verhoudt #witchtok zich tot de feministische eis tot eerherstel voor slachtoffers van de historische heksenvervolgingen? En hoe zat het eigenlijk met die brandstapels uit de vroegmoderne tijd? Was dat wel een misogyn complot? Of eerder een tragische samenloop van omstandigheden? Wilde Wijven zoekt het uit. 

Wilde Wijven

van en met
Heleen Debruyne en Sofie Vandamme