Simon(e) van Saarloos

Simon(e) van Saarloos

Over deze artiest

Simon(e) van Saarloos - schrijver en filosoof - is geboren in de VS maar woont en werkt in Amsterdam. Hen publiceerde verschillende boeken in het Nederlands waaronder een roman en een bundel columns. In Enz. Het Wildersproces doet Van Saarloos een feministisch en queer verslag van het proces tegen de Nederlandse rechtse politicus Geert Wilders. In Het monogame drama bekritiseert Van Saarloos het monogame leven en valse noties van veiligheid, en stelt hen een niet-monogaam liefdesleven voor, en een andere kijk op eigendom en bezit. Het boek werd onlangs in het Engels vertaald en gepubliceerd door Publication Studio, onder de titel Playing Monogamy

Van Saarloos’ meest recente boek, Herdenken herdacht, is een non-fictie werk over queer vergetelheid, witheid en belichaamde herdenking. 

Van Saarloos behaalde twee bachelordiploma's aan de Universiteit van Amsterdam (Vergelijkende Literatuur in 2011, Filosofie in 2012) met minors in Journalistiek en Theater en een uitwisselingssemester aan The New School in New York City. In 2018 auditeerde Van Saarloos lessen bij professoren Saidiya Hartman, Tina Campt en Jack Halberstam aan Columbia University.  Hen studeerde in 2020 af met een Master of Arts in Fine Art and Design aan het Dutch Art Institute (DAI Roaming Academy). Hun scriptie, "Science Without Man: Future Ghosts in a(n) RAtioNAL Space", is gebaseerd op een artist residency bij het Kavli Institute of Nanoscience. 

Van Saarloos doceert momenteel een theorie-onderzoeksseminar aan de Ecology Futures MA van AKV|St. Joost en cureert samenwerkingen tussen kunstenaars, activisten en wetenschappers en verschijnt regelmatig op het podium als docent, interviewer en performer.

*Simon(e) Van Saarloos gebruikt genderneutrale voornaamwoorden. Dit betekent eigenlijk dat je Simon(e) simpelweg als u of jij kunt aanspreken, maar dat je, wanneer je naar hen verwijst, ‘hij’ of ‘zij’ links laat liggen en het genderneutrale ‘hen’ gebruikt.