Ria Pacquée door Patricia Mathieu

Ria Pacquée

Over deze artiest

Ria Pacquée (b. 1954) gooide international grote ogen in de jaren 1980 met haar performatieve reeksen ‘Madame’ en ‘It’ waarin ze fictieve personages liet infiltreren in het dagelijkse leven. Zo ondernam ‘Madame’ een pelgrimstocht naar Lourdes en ging ‘it’ met een metaaldetector op zoek naar schatten in Wenen. Hiermee bewoog ze op de dunne lijn tussen fictie en realiteit.

Hoewel performance en performatieve strategiën nog altijd een rol spelen in haar meer recente werk, concentreert ze zich meer op fotografie en video.
Ze observeert, via fotografie en video, en neemt deel, via performances, aan het leven in de openbare ruimte. De straat bij uitstek is haar actieterrein. Ze beschouwt dit als een levende en dynamische setting waarin ze discreet en omzichtig voortbeweegt en registreert. Ze heeft een bijzondere interesse voor rituelen en de metafysica die verbonden is aan religieuze ervaringen, anonimiteit, zwerven in de stad en het verzamelen van overlappende geluiden en beelden. Door in te gaan op details die ze in het dagelijkse leven observeert
gaat ze een nieuwe werkelijkheid (her)creëren en zich toe-eigenen. Een bepalende factor in haar werk is toeval.