Marjolijn Dijkman - foto door Ewen Leroux

Marjolijn Dijkman

Marjolijn Dijkman is een multidisciplinaire kunstenaar die gebruik maakt van film, fotografie, sculptuur en installatie. Haar praktijk richt zich op de punten waar cultuur intersecteert met andere onderzoeksvelden. De werken zelf zijn speculatief, deels gebaseerd op feiten en onderzoek, maar vaak gebracht in het rijk van de verbeelding. Ze werkt aan meerjarige, op proces gebaseerde onderzoeksprojecten, resulterend in diverse werken, discursieve evenementen*, tentoonstellingen en publicaties.

Ze is medeoprichter van Enough Room for Space, en woont en werkt in Brussel en Saint-Mihiel, Frankrijk. Ze studeerde af aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam in 2001, het MFA Piet Zwart Instituut in Rotterdam in 2003, en was onderzoeker aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht in 2006 - 2007. Momenteel maakt ze deel uit van het artistieke onderzoekscluster Deep Histories Fragile Memories als doctoraatstudent aan LUCA—School of Arts Brussels / Leuven University, onder supervisie van Wendy Morris en Kyveli Mavrokordopoulou (2023-2027).

 

* Discursieve evenementen zijn bijeenkomsten waar mensen samenkomen om te praten, debatteren, ideeën uit te wisselen en meningen te vormen. Dit kan van alles zijn, van academische conferenties tot politieke debatten en workshops.