Laurie Charles foto: Zoé Chauvet

Laurie Charles

Over deze artiest

Laurie Charles (België) woont en werkt in Brussel. Ze is een visuele en tekstuele verhalenverteller; ze schrijft en schildert speculatieve verhalen op grote doeken. Haar artistieke praktijk is veelzijdig en altijd collaboratief, responsief, maatschappelijk betrokken en choreografisch bewust. Ze demonstreert een holistische benadering van haar werk, waarbij ze meerdere velden consolideert en samenvoegt om haar in staat te stellen om met een verscheidenheid aan ideeën, disciplines, publieken en technieken te werken in haar producties.

Ze maakt films waarin ze folklore, geesteswetenschappen, verhalen en historische narratieven verweeft binnen een feministisch perspectief. Voor de kunstenaar is elk project een gelegenheid voor diepgaand onderzoek waarbij ze verspreide elementen samenbrengt in een fictief verhaal. Het resultaat van dit verhaal is bijgevolg het resulterende werk.

Diep puttend uit haar eigen persoonlijke ervaring met een auto-immuunziekte, creëert Charles grootschalige stoffen stukken en zachte stofferingen die reageren op ideeën rond het lichaam door een macro lens. Ze streeft ernaar om een alternatieve geschiedenis van de geneeskunde te herschrijven ten opzichte van diegene die is ingegraveerd, waar zorg, cycli, ecologische rampen en genezing voorrang krijgen. Ze denkt aan belichaming, fictieve en niet-menselijke lichamen, empathie en visualisatie. Ze creëert meerdere objecten die fungeren als afbeeldingen in de traditionele zin, maar ook als drempels (gordijnen), als lichamelijke comfort (kussens), en als rekwisieten voor storytelling in een tentoonstellingsscenario.

De manier van werken van Charles is onlosmakelijk verbonden met haar manieren van leven, waardoor het persoonlijke altijd ook politiek is.