Gaea Schoeters, foto: Sébastien Van Malleghem

Gaea Schoeters

Gaea Schoeters (1976) is schrijver, scenarist, librettist en journalist. Als auteur debuteerde ze met het reisboek Meisjes, moslims en motoren over de zeven maanden durende motorreis die ze in 2007 samen met fotografe Trui Hanoulle maakte door Iran, Centraal-Azië en het Arabisch Schiereiland. Later volgden de romans Diggers (Manteau) en De kunst van het vallen (De Bezige Bij) en Zonder titel #1 (Querido). Bij uitgeverij Polis verschijnt dit jaar Het Einde, de bundeling van een reeks interviews over de dood voor De Standaard der Letteren.

Samen met componiste Annelies van Parys schreef ze opera’s, muziektheatervoorstellingen, een koorwerk en een liedcyclus. Schoeters maakte ook theatervoorstellingen, onder meer voor Monty en Het Toneelhuis. Voor Passaporta maakt en cureert ze de Dead Ladies Show, een programma dat onterecht vergeten vrouwen uit alle disciplines weer voor het voetlicht wil brengen.

Haar werk situeert zich op het snijvlak tussen vormexperiment en maatschappelijk engagement. Ze werkt als freelance-journalist voor De Standaard en is een veelgevraagd columnist en essayist in diverse kranten en literaire tijdschriften.