Charlotte Bouckaert

Charlotte Bouckaert

Over deze artiest

Charlotte Bouckaert is beeldend kunstenaar, scenograaf en performance artiest. De fascinatie voor fotografie, voor de impact van het stilstaand beeld is vaak het uitgangspunt voor haar theaterpraktijk. Het feit dat een foto een moment in de tijd stolt fascineert, maar lijkt ook systematisch rebellie bij haar op te roepen. In haar performances manipuleert ze foto’s zo, dat niet het gestolde moment onze volle aandacht krijgt, maar wel de hele actie die tot dat moment heeft geleid.

Charlotte haar theaterpraktijk startte in 2012, in samenwerking met Kunstenwerkplaats Pianofabriek en Beursschouwburg met de performance The photographer left, he told the truth en ontving daarvoor de Dioraphte Prijs op Festival Cement.

Van 2014 tot 2019 maakte ze deel uit van het collectief ‘Atelier Bildraum', waarin ze verschillende theatervoorstellingen maakte. De eerste voorstelling van dit collectief; Bildraum won in 2015 de Big in Belgium Award op Theater aan Zee en in 2016 de Total Theatre Award op het Fringe Festival in Edinburgh. Daarna volgden de voorstellingen In between violet and green en Icon, die zowel in binnen als buitenland werden getoond.

Sinds 2019 richt ze zich weer tot haar eigen praktijk dat videowerk, performances en installaties inhoudt. Werk waarin Charlotte als een choreograaf van het statische beeld, op een speelse en ambachtelijke manier de verwondering van het kijken tracht te herontdekken.

In 2020 maakte ze de performance 11 seconds. In 2021 is ze gestart met het thema stilleven, waarin ze de kracht van het stilstaande en banale zal onderzoeken over een langere periode. In 2024 verwachten we de voorstelling You are an Object to me