Visitations

Visitations: Chkifi/Warelis/Antunes + SPECTRAL

Praktisch

Free jazz uit Europa en de VS

De Visitations karavaan stopt bij KAAP voor een double bill met gerenommeerde en opkomende jazz en free jazz musici uit Europa en de Verenigde Staten. Spectral, bestaande uit drie uitzonderlijke saxofoon- en koperblazers (Dave Rempis, Larry Ochs en Darren Johston), toert voor het eerst in zijn 12-jarige bestaan door Europa. Het trio Marta Warelis, Nicolas Chkifi en Hugo Antunes is een gloednieuwe formatie die voortkomt uit deze Visitations residentie. In KAAP spelen ze een van hun eerste concerten ooit.

Samen met de muzikale collega’s van Sound in Motion pakken we deze avond uit met een double bill om van te smullen. Ontstaan in een Antwerpse residentie zet het Chkifi Trio aloude ideeën over improvisatie op zijn kop. Met Marta Warelis op piano (je zag haar eerder bij de KAAP-cocreatie van Dave Douglas’ Secular Psalms tijdens de Jazz Brugge Night in 2021), Hugo Antunes op contrabas en Nicolas Chkifi op drums bewijst dit trio dat impro niet macho hoeft te zijn, maar ook een inherente poëtische kwaliteit kan hebben. 

Het ene trio wordt afgelost door een ander: SPECTRAL. Saxofonist Dave Rempis zag je eerder in Oostende met het powertrio Kuzu tekeer gaan, maar komt nu naar KAAP met Larry Ochs op saxofoon en Darren Johnston op trompet. Brassy en vurige impro die recht de ziel in vliegt en weet te overtuigen zonder krachtpatserij.