Un-Staging Tactility foto: Sarah Yu Zeebroek

Un-Staging Tactility - Vera Tussing

Praktisch

Avant-première

In deze promenadeperformance bestaande uit dans, immersieve choreografie, sculptuur en geluidskunst vragen Vera Tussing en medewerkers zich af: Wat komt er vóór aanraking?

Drie dansers (Helen D’Haenens, Raphael Philipe Damasceno Ferreira de Moura, Christine Sollie) en Vera Tussing nodigen het publiek uit om te onderzoeken wie we zijn in beweging, in dans, in dit moment vóór aanraking.

Welke herinneringen aan vroegere aanrakingen dragen we in ons? Welke mogelijke aanrakingen gaan vooraf aan een onmiddellijke aanraking? Gebeurt aanraking alleen als we het opmerken – als we actief naar de hand van de ander reiken? Welke aanrakingen merken we überhaupt nooit op? 

Onze tastzin is verweven met verlangen, angst, afkeer, troost, plezier, gevaar. Tactiliteit is per definitie een complex fenomeen, dat onze relaties met elkaar en de wereld bepaalt – maar toch vaak ononderzocht blijft. Omdat het zo beladen is met betekenis, vereist aanraking zorgvuldige afweging. En omdat iedereen zijn eigen geschiedenis van aanraking heeft – die kan bestaan uit training, oefening, herinnering en trauma – moet het ‘voor’ van aanraking altijd opnieuw worden beleefd, zorgvuldig overwogen en heroverwogen bij elke nieuwe ontmoeting.

Vera Tussing is geen onbekende bij KAAP, ze werd meerdere malen uitgenodigd voor DANSAND! en kwam vorig jaar nog in Brugge in het kader van Dag van de Dans met MP4 Tactile Quartet.

creatie & regie
Vera Tussing
Muzikale samenwerking & technische leiding:
Michael Picknett
cocreatie & dans
Helen D'Haenens, Raphael Philipe Damasceno Ferreira de Moura, Christine Sollie
geluidsbijdrage
Margaret Hermant, Fabien Leseure, Anna Muchin, Michael Picknett
lichtontwerp
Caroline Mathieu
kostuums
Lisa Gambey
Handsculpturen & decor
Vera Tussing & Lisa Gambey
Contextueel onderzoek & dramaturgie
JS Rafaeli, Nele Oeser, Sebastian Kann
visuals
Sarah Yu Zeebroek
productie
Hiros
coproductie
C-Mine, Kaaitheater, STUK, KAAP
residenties
CORSO Antwerpen, Kaaitheater, workspacebrussels, STUK, Kunstenwerkplaats Pianofabriek, C-Mine, KAAP