Joachim Badenhorst foto: Bei Wen Tan | Terrie Ex & Hanne De Backer foto: Tim Ditzel | The Ambush Party foto: Merel Kuiper | Mother Tongue foto: Maarten Kerkhof

Space is the Place - Joachim Badenhorst, Terrie Ex & Hanne De Backer, The Ambush Party & Mother Tongue

Praktisch

Het heetste feestje van Amsterdam heet Space is the Place (SITP). Onder die vlag zie je een unieke combinatie van gekende jazzcats en improvisatoren, maar met een geheel nieuwe aantrekkingskracht op andersoortig publiek. Vanwege hun uitstekende curaties nodigt KAAP SITP Amsterdam uit om buitengaats te gaan in Oostende. 

Joachim Badenhorst (BE)

Rietspeler Joachim Badenhorst staat bekend om zijn verhalende en melodische improvisaties en om zijn muzikale ontdekkingsdrang. Hij is niet gebonden aan een bepaalde stijl en is breed georiënteerd. Hij is niet bang om te zingen, piano, gitaar, percussie, elektronica en alles wat hem intrigeert uit te proberen, zolang het maar past.

Terrie Ex (NL) & Hanne De Backer (BE)

Hanne De Backer is een Antwerpse saxofonist en theaterperformer. Hanne wil de impact van muziek en performance benutten zonder zich te laten beperken door grenzen of stijlen. Terrie Hessels begon gitaar te spelen toen hij in 1979 de experimentele band The Ex (mede) oprichtte. Eigenlijk toevallig; het was het instrument dat niemand wilde spelen. Hij speelde zo’n 2000 concerten met The Ex. Naast alle The Ex-releases begon hij al vrij snel te improviseren. Samen verkent het duo alle grenzen van de muziek en hun eigen instrumenten.

The Ambush Party (NL)

Zoals de naam al zegt, ligt de Ambush Party als in een hinderlaag op de loer om de luisteraar te verrassen. De groep laat zich inspireren door uiteenlopende genres als noise, tango, opera, drum ‘n’ bass, jazz, cumbia en meer. Het viertal heeft bovendien een groot gevoel voor muzikale humor, in de grootse traditie van de speelse, soms sardonische ironie van Misha Mengelberg. De tweede helft van de bandnaam is net zo toepasselijk als de eerste: deze muziek is een feest!

Mother Tongue (NL)

Mola Sylla, Oscar Jan Hoogland en Frank Rosaly vormen samen Mother Tongue. Rosaly is sinds 2001 betrokken bij de geïmproviseerde en experimentele muziekgemeenschap, eerst in Chicago, daarna in Amsterdam. Hij is inmiddels actief in vele experimentele, rock- en jazzgroepen. Net als Rosaly is zanger en percussionist Mola Sylla in veel opzichten een muzikale ontdekkingsreiziger. Geboren en getogen in Dakar, Senegal, groeide hij op in de traditie van de griots. Griots brengen verhalen over - soms versierd met muziek, theater en dans - en spelen een belangrijke rol in de cultuur van West-Afrika. Sylla's ritme en melodische composities wijken af ​​van de bekende westerse patronen en zorgen voor verrassende wendingen in bijvoorbeeld zijn illustere trio met Harmen Fraanje en Ernst Reijseger. Oscar Jan Hoogland is het geluid van Amsterdam in eigen persoon. Hij is een instant componist en uitvinder van zijn eigen instrument door een clavichord, een toetsinstrument uit de 17e eeuw, aan te sluiten op 220 Volt elektriciteit. Als laatste leerling van wijlen pianist, componist en improvisator Misha Mengelberg scheurt hij als een tornado door de Amsterdamse jazz- en improscene.

Joachim Badenhorst

zang/stem, saxofoon, clarinet, electronics
Joachim Badenhorst

Terrie Ex & Hanne De Backer

baritonsax
Hanne De Backer
elektrische gitaar
Terrie Ex

The Ambush Party

Natalio Sued
tenorsax
piano
Oscar Jan Hoogland
cello
Harald Austbø
drums
Marcos Baggiani

Mother Tongue

stem, m'bira, xalam, percussie
Mola Sylla
elektrisch clavichord
Oscar Jan Hoogland
drums, percussie
Frank Rosaly