Siti Muharam - beeld door Sam Jones

Siti Muharam

Praktisch

Staand concert

Een nieuwe wind in de traditionele Oost-Afrikaanse muziekstijl

Als achterkleindochter van de legendarische zangeres Siti Binti Saad brengt Siti Muharam een eerbetoon aan een krachtig vrouwelijk nalatenschap. De ‘gouden stem van de Taarab’ blaast een forse nieuwe wind in de traditionele Oost-Afrikaanse muziekstijl, gekenmerkt door een combinatie van Afrikaanse Polyritmes, Arabische verzen en Indiase melodieën.

Vanuit Zanzibar moderniseerde Binti Saab de traditionele hofmuziek en plaveide ze de weg voor vrouwelijke Taarab-zangeressen, op dat moment ongezien. Erfgenaam Siti Muharam herinterpreteert op ‘Siti of Unguja’ (2020) de verzen van haar overgrootmoeder met haar eigen elastische tenor en voegt nieuwe instrumenten, elektronica en elementen uit jazz toe.

Met ‘Siti of Unguja’ ontving Siti Muharam de invloedrijke Songlines Award for African Artist of the Year en was The Guardian’s Global Record of The Month (****). Al vanaf de eerste luisterbeurt trekt het album je met z’n hypnotische en atmosferische diepte. Siti Muharam maakt met haar band uitzonderlijk de oversteek naar Le Guess Who festival en koppelt hier een Close Encounters concert aan, een unieke kans om haar aan het werk te zien.

<CLOSE ENCOUNTERS>

Close Encounters tussen KAAP en Cactus Muziekcentrum! Samen gaan we op zoek naar interessante kruisbestuivingen tussen onze vertrouwde muzikale werelden. Concerten als open ontmoetingen, over de grenzen van genres en stijlen heen, gericht op een publiek met wijdopen oren. De bands die passeren zijn stuk voor stuk eigenzinnige performers die inspiratie halen uit diverse, vaak heel uiteenlopende muzikale bronnen en tradities als jazz, blues en wereldmuziek.