Monokino

SHHH - Stille film aan zee

Praktisch

De kracht en poëzie van stille film

Voor het vijfde jaar op rij organiseert Monokino SHHH, het enige festival ter wereld dat zijn liefde verklaart aan stille film én aan de zee. Naast 16mm film wordt dit jaar vooral ingezet op 8mm.

Kunstenaar Jasper Rigole toont een selectie home-movies uit het door hem opgerichte IICADOM-archief (The International Institute for the Conservation, Archiving and Distribution of Other people’s Memories), waar hij naast de oprichter ook de enige archivaris van is. De beelden die Rigole selecteert worden door Thomas Smetryns in samenwerking met Marieke Berendsen en Jacob Vanneste van een live soundtrack voorzien.

Isabelle Cornaro toont een selectie van haar werk en brengt dit samen met films uit de historische avantgarde en experimentele film, naast werk van hedendaagse makers.

Voor het eerst wordt Seanemaximiliaan georganiseerd door Gwendolyn Lootens en Gawan Fagard. De oprichters van Cinemaximiliaan ruilden enkele jaren geleden Brussel voor Oostende en besloten een nieuwe koers te varen. De vele vrienden die zij maakten, nodigen ze op zaterdag uit in Oostende. Naast hun vrienden, worden ook de bezoekers van SHHH uitgenodigd om mee te eten, iets te drinken en samen film te kijken.

Het festival eindigt met Ballade aux sources, de eerste film van Med Hondo - die pas recent teruggevonden werd. In tegenstelling tot alle andere films die we dit jaar tonen, was deze film van origine niet stil, maar verloor ze haar stem pas vele jaren later. Het Brusselse slam poetry collectief Carte Noire, neemt de handschoen op en geeft Ballade aux sources haar stem terug.

Een stille-filmvertoning is meer nog dan andere vertoningen een unieke gebeurtenis: niet alleen tonen we de meeste films in hun analoge vorm, de helft van de vertoningen wordt begeleid door muzikanten. SHHH is dan ook allesbehalve ‘stil’.

Programma

VRIJDAG 15/09 

  • 20u JASPER RIGOLE, Zeven soorten Zee met live muziek van Thomas Smetryns, Marieke Berendsen, Jacob Vanneste - duur 60’ (KAAP)
  • 22u ISABELLE CORNARO, I - duur 44’ (KAAP)
     

ZATERDAG 16/09

  • 14u HELGA FANDERL, Am Meer I + II - duur 50’ (De Grote Post)
  • 15:30u STEVEN JACOBS, Rondom mooie ogen met live muziek van Casper Jacobs - duur 57’ (De Grote Post)
  • 17u ISABELLE CORNARO, II - duur 43’ (De Grote Post)
  • 20u SEANEMAXIMILIAAN met live muziek van Carte Noire - 86’ (KAAP) 

Praktisch

Voor meer info en tickets, check www.monokino.be.

Jacqueline Mesmaeker