foto: KAAP

Rethink & Replace || Being Imposed Upon

Praktisch

  • VVK € 11.0 ADD € 14.0

GEANNULEERD

De inrichting van de openbare ruimte gebeurt vanuit een bepaald collectief geheugen en vanuit een gemeenschappelijk maatschappelijk verhaal.

Zo werd bijvoorbeeld het monument voor Leopold-II in 1931 opgericht vanuit een bepaalde visie op de monarchie en op de toenmalige koloniale realiteit. Het is een normaal proces dat collectieve verhalen veranderen. Het gemeenschappelijk geheugen vandaag is niet meer dat van in de jaren 1930.

Het is eveneens normaal dat de herinrichting van de openbare ruimte niet steeds up to date is met de evolutie van de verhalen die een samenleving vertelt. Het is niet aan ons om die spreidstand op te lossen. Wel willen we via creatieopdrachten aan kunstenaars en auteurs het maatschappelijk gesprek over bepaalde thema’s openen en voeren. Een eerste publicatie - in een nieuwe reeks - verschijnt in het najaar van 2022 met de publieke ruimte van de Drie Gapers en de Koninklijke Gaanderijen als uitgangspunt.

Zondag 20 maart wordt het startschot van een debat dat we ruim willen voeren met de stad, z'n inwoners en belanghebbenden. 

Stine Sampers zal in gesprek gaan met Joachim Ben Yakoub en Grâce Mwali De Pelseneer, ook Nikolaas Vande Keere doet zijn bijdrage.

--

In kader van literatuurfestival FAAR.