Nadia Nsayi  foto: Bart Dewaele

Rethink & Replace #3 Boma-Tervuren, le voyage (1999) - Francis Dujardin

Praktisch

Deze documentaire werd oorspronkelijk voor de televisie gemaakt en brengt het buitengewoon tragische epos van 267 Congolezen die in 1897 naar de Wereldtentoonstelling in Brussel werden gebracht.

Een reis van vier maanden om tentoongesteld te worden voor een miljoen bezoekers. De verpletterende 'witte blik' en de koude leidden voor velen van hen tot ziekte en zelfs de dood.

De film stelde in 1999 reeds de vraag "Wat is er reeds veranderd?" en hier gaan we in 2023 met curator Nadia Nsayi (AfricaMuseum) dieper op in tijdens haar introductie en contextualisatie van de film.

Rethink & Replace

In 2023 lanceert KAAP Rethink & Replace als label voor voortdurende reflectie, zowel in publicaties als in publieke programma's. We vertrekken vanuit onze uitvalsbasis in Oostende: tussen stad en zee, op de zeedijk, in een geklasseerd en omstreden monument. Dat dit monument deels werd gebouwd om ons koloniale verleden te verheerlijken, is uiteraard geen geheim.

KAAP blijft trouw aan haar DNA en verbindt de kunst met maatschappelijke urgentie. Wat is de rol van hedendaagse kunst of kunstenaars in de openbare ruimte? Hoe kunnen we beter begrijpen hoe beelden onze politieke en persoonlijke beslissingen in het dagelijks leven beïnvloeden? Hoe worden verhalen opgebouwd en heropgebouwd? 

Tijdens vier filmavonden geven we de sleutels uit handen aan vier curatoren - Escautville, Jelena Jureša, Nadia Nsayi en Collectif Faire-Part - en nodigen we je uit om mee na te denken, te praten, te luisteren en te reflecteren over de onderwerpen die aan bod komen.

Praktisch

combiticket = 4 films voor 22€

20.01.23: #1 Perpetual Recurrences (2016) - Reem Shilleh

28.04.23: #2 APHASIA (2019) - Jelena Jureša

12.05.23: #3 Boma-Tervuren, le voyage (1999) - Francis Dujardin

09.06.23: #4 Selectie van films door Collectif Faire-Part

duur
60'
Lezing
30’ (Nederlands)
...
Idioms Film, Escautville, Subversive Film (Reem Shilleh, Mohanad Yaqubi)