Eleonore en Menzo

Residu - Eleonore Van Godtsenhoven en Menzo Kircz

Praktisch

AFGELAST

We vinden het niet erg als we onszelf of de geschiedenis tegenspreken. Omdat wij denken dat de geschiedenis zichzelf eens wat vaker zou mogen tegenspreken.

Onze wereld is continu in verbouwing. Oude plekken worden omver gegooid, geëffend en verdwijnen onder nieuwe appartementsblokken, koffiezaken en winkels. En met de oude gebouwen, de industrieterreinen en het onbestemde niemandsland verdwijnen de verhalen die daar thuis waren. 

Dit is het brillenglas van een man die slechts aan één oog blind was. 
Dit is een schaalmodel van de planeet Mars. 
Dit is de pet van de vorige kapitein van de veerpont. Op z’n laatste dag waaide hij af, daarna heeft er lange tijd een familie zeemeeuwen in geleefd. 

In residu reconstrueren we deze verloren geschiedenissen met wat er wel nog is achtergebleven: de dingen die zijn weggeworpen en op straat zijn achtergelaten, een boodschap op de muur, de restjes van wat eerder was en de fantasie die zich daar een weg tussen baant. 

Wij stellen ons op als alternatieve archeologen. We doen aannames en verzinnen waar we dat nodig achten. We vinden het niet erg als we onszelf of de geschiedenis tegenspreken. Omdat wij denken dat de geschiedenis zichzelf eens wat vaker zou mogen tegenspreken.

Eleonore Van Godtsenhoven en Menzo Kircz zijn theatermakers. Ze delen een fascinatie voor de waarde van het schijnbaar waardeloze en het speelveld tussen verbeelding en historie. De voorloper van residu, het locatieproject Residu Local vond haar oorsprong tijdens het Over het IJ Festival in Amsterdam in 2019 en kende ook een passage in Brugge bij KAAP.  Sindsdien legde ze een parcours af langs verschillende plekken door België en Nederland en veranderde ze van een project in een praktijk en een nieuwe voorstelling. In februari 2023 gaat residu in première bij Viernulvier in Gent. 

van & met
Eleonore Van Godtsenhoven & Menzo Kircz
Dramaturgie, lichtontwerp en techniek
Lennert Boots
scenografie
Studio Han Ruiz Buhrs
muziek
ZONDERWERK (Linde Carijn & Dijf Sanders)
schrijfcoaching
Lindah Leah Nyirenda
trailer
Charles D’Hondt
beelden
Isaline Raes
coproductie
Kunstencentrum VIERNULVIER, KAAP & C-TAKT
met dank aan
Festival Cement, De Kopergietery, Het Industriemuseum en De Brakke Grond