Music is My Medicine

Oog in oog met de Dood - Susanna Bloem en Mattias De Craene +Tussentijd Kwartet

Praktisch

Rouwen als centraal thema

In het kader van Oog in oog met de Dood, de grote najaarsexpositie rondom het gerestaureerde werk van Hugo van der Goes De dood van Maria, presenteren Musea Brugge, KAAP en VIERNULVIER deze avond een creatieopdracht aan componiste Susanna Bloem en saxofonist Mattias De Craene. Hiertoe gaan Bloem en De Craene samen in residentie in het Sint-Janshospitaal, in directe aanwezigheid van het schilderij van Hugo van der Goes. Bloem schrijft voor strijkkwartet en saxofoon.

Van de beroemde schilder Hugo van der Goes (1440-1482), die behoort tot de Vlaamse primitieven, is bekend dat hij te kampen had met heel erg wisselende gemoedsstemmingen. Het 19de-eeuws geromantiseerde beeld van de schilder suggereert dat de helende kracht van muziek zou hem hierbij zou geholpen hebben. Vandaag komt in het Sint-Janshospitaal, waar in vroegere tijden ook aan zielzorg werd gedaan, een nieuwe creatie tot stand op het snijvlak van compositie, improvisatie en psychiatrie.

Susanna Bloem is onderzoeker en componist en promoveert op het verband tussen tijdservaring en mentale gezondheid. Ze werkt op het grensvlak van psychiatrie, muziekcompositie en wetenschapsgeschiedenis en filosofie. Zo werkt ze met promotoren uit zowel geschiedenis, psychiatrie als muziek (o.a. de Griekse componiste Calliope Tsoupaki) op een vooruitstrevende manier, waarin een deel van haar onderzoek de vorm van muzikale composities krijgt. Ze onderzoekt tevens de mogelijkheden voor nieuwe therapievormen, op basis van haar bevindingen. Bloem: “De compositie-opdracht voor KAAP en het schilderij van Hugo van der Goes past heel goed bij dit project, en bij de manier waarop ik componeer. Rouw is een centraal thema en ik componeer rituele muziek geïnspireerd op kerkmuzikale/liturgische vormen."

Saxofonist Mattias De Craene is dan weer één van de meest eigenzinnige jazzmusici van de nieuwe generatie en is betrokken bij tal van spraakmakende andere projecten. Op 24 november geeft hij trouwens in Hear, Here! - de luisterkamer van KAAP een toelichting bij de nieuwe MDCIII plaat op W.E.R.F. Records. Meer informatie hier.

Na de muziek gaan we in het nagesprek dieper in op de totstandkoming van dit nieuwe werk.

 

Good to know

In je ticket zit een bezoek aan de tentoonstelling inbegrepen. Welkom vanaf 18u. 

 

ensemble
Tussentijd kwartet
Compositie
Susanna Bloem
solist
Mattias de Craene