Mayday

Monokino: Mayday - Karen Cinorre

Praktisch

Belgische première, in het bijzijn van de regisseur*

Mayday vertelt het verhaal van een jonge vrouw, Ana, wiens leven is ontsierd door geweld. Als de film begint, staat ze op de rand van totale wanhoop. Dan steekt er een storm op en wordt ze meegevoerd naar een droomachtige, betoverende kustlijn, waar ze, net als Alice in Wonderland of Dorothy in The Wizard of Oz, een epische reis onderneemt. 

De vrouwen die ze ontmoet in deze nieuwe wereld, die esthetische echo's heeft van het Europa van het Tweede Wereldoorlog-tijdperk, leven een leven in wilde overgave. Niemand vertelt hen wat ze moeten doen, hoe ze eruit moeten zien, of wat ze moeten worden. Soms lijken ze gekweld door gebeurtenissen uit hun vorige levens, in dit leven zijn ze resoluut vreugdevol en vrij. Maar ze zijn ook in oorlog, en lokken mannen naar hun dood met radiosignalen als moderne sirenes.

Karen Cinorre’s debuutfilm is een beeldschoon vormgegeven mythische parabel. De cast (Grace Van Patten, Mia Goth, Soko en Juliette Lewis) is bijzonder sterk en de film verrast voortdurend − het voelt als een oorlogsdrama én een avonturenfilm. Het ene moment schiet Marsha koelbloedig een soldaat neer, het volgende voert Ana met haar kompanen een dromerig ballet uit op Liberace’s lieflijke ‘Love Is Blue’.

*onder voorbehoud

regisseur
Karen Cinorre
cast
Grace Van Patten, Mia Goth, Soko en Juliette Lewis
duur
100'