Manuel Hermia Freetet foto: Bernard Rie

Manuel Hermia Freetet

Praktisch

Manuel Hermia zet het progressieve avontuur van zijn Freetet verder. Manolo Cabras en João Lobo, zijn jarenlange spitsbroeders, maken nog steeds deel uit van het kwintet. Verder is er tevens de krachtige blazerssectie (Manuel Hermia, Samuel Blaser en Jean-Paul Estiévenart). Samen geven ze de term vrijheid een nieuwe mening aan de hand van de lingua franca uit de freejazz.

Manuel Hermia is ondertussen een van de toonaangevende rietblazers uit de Europese jazzscene door zijn talrijke internationale groepen en projecten (Trio Hermia/Ceccaldi/Darrifourcq, Orchestra Nazionale della Luna, Slang, Majid Bekkas, Le Murmure de l’Orient,…) 

Freetet is het verlengde van zijn trio met Manolo Cabras en João Lobo. Het centrale thema van hun twee albums, ‘Long Tales and Short Stories’(2010, Igloo) en ‘Austerity…and what about rage’ (2015, Igloo), is de muzikale vrijheid in haar diverse vormen. De Brusselse saxofonist plaatst dit gegeven nu in de context van de huidige ecologische en politieke crisis met verdere uitbreiding naar de gezondheidssector. De tekst met zijn hele visie hieromtrent werd toegevoegd aan de plaat.

Met Freetet illustreert Hermia zijn stellingname en probeert hij een evenwicht te vinden tussen persoonlijke en maatschappelijke opvattingen. Hij opteert hierbij voor een doorgedreven samenwerking tussen de verschillende partijen. Dit alles wordt weerspiegeld in zijn libertijnse composities waarin hij orde en chaos continu met elkaar tracht te verenigen, net als in de natuur. De muziek is lucide, de arrangementen daarentegen zijn niet uitgeschreven maar geven enkel een mogelijke richting aan zodat elk groepslid zijn rol kan invullen op persoonlijke wijze. 

Met blazers Samuel Blaser (trombone) en Jean-Paul Estiévenart (trompet) geruggesteund door Manolo Cabras (contrabas) en João Lobo (drums) heeft saxofonist Manuel Hermia zijn dreamteam om dit ideeëngoed op overtuigende wijze uit te werken.

saxofoon
Manuel Hermia
trombone
Samuel Blaser
trompet
Jean-Paul Estiévenart
contrabas
Manolo Cabras
drums
João Lobo