Landmaal foto door Marinus Vroom

Kookworkshops ter voorbereiding op het einde van de wereld - Landmaal (Laika / Sien Vanmaele)

Praktisch

Koken met beide voeten op de grond

In 2020 ging Sien Vanmaele, onder andere in de studio’s van KAAP, met Kookworkshops ter voorbereiding op het einde van de wereld een onderzoeksproject aan waarin ze een antwoord zoekt op de vraag: ‘Kan ik via koken de wereld redden?’ Sien voelt angst over de toekomst bij zichzelf en anderen.

Zij wil verschillende participatieve manieren ontwikkelen om die angst om te buigen en zo aan een nieuwe wereld te bouwen. Koken biedt hierbij de ideale insteek. Ze verdiept zich hiervoor in duurzame manieren van voedselproductie en -consumptie en schoolt zich bij door opleidingen, interviews met experts en literatuurstudie. Een greep uit de onderzoeksonderwerpen: zeewier, zilte planten, zwammen, fermentatie, insecten, zero waste, kweekvlees, bosbaden, …

Elk onderzoeksdeel wordt afgesloten met een kort toonmoment in de vorm van een verbindende workshop voor publiek.. Na een reeks workshops bundelt ze alle verworven kennis en inzichten in een live performance. Dat deed ze al in ZEEMAAL, dat in de zomer van 2022 in première ging en dat ook naar Oostende zal gebracht worden in de programmatie van KAAP. Na ZEEMAAL bereidt ze zich voor op het tweede luik van een trilogie over het voedsel van de toekomst. LANDMAAL wordt een interactieve, zintuiglijke low impact-voorstelling in openlucht die de stadsmens weer met de voeten op de grond zet.

Wees welkom om mee de eerste recepten uit te testen en te proeven in de studio’s van KAAP.

Thuis aan de slag met recepten ZEEMAAL

Zeemansboter - een recept uit ZEEMAAL

Ingrediënten

  • 100 gr plantaardige boter, op kamertemperatuur
  • ½ biologische citroen, rasp van de schil
  • 6 gr gedroogde wieren (bijvoorbeeld zeesla, wakame en dulse)
  • 1 teentje look, geperst
  • fijn zeezout
  • versgemalen peper

Bereiding

Doe al de ingrediënten bij de boter en prak alles met een vork. Breng op smaak met zout en peper. Laat opstijven in de koelkast. De boter blijft ongeveer een maand goed. Je kan hem ook invriezen.

Deze boter is heerlijk op brood, in risotto, over krielaardappelen, gnocchi of coquilles van koningsoesterzwam.