Warda El-Kaddouri, foto: Brainwash Talks

Karakter salon | Dominantie - Warda El-Kaddouri

Praktisch

    • Literatuur
  • 11:00
  • Online event
  • Studium Generale, Academia Press, TAZ en de Auteurs

Waarom we denken wat we denken

Warda El-Kaddouri, in 2020 door deBuren tot meest inspirerende opkomende denker uitgeroepen, ontleedt met haar scherpe blik en toegankelijke stijl het begrip Dominantie. Zij schreef het eerste boekje van de vierdelige Karakter-reeks die KAAP samen met Studium Generale, TAZ en Academia Press uitgeeft. Het Karakter vormt ook meteen onderwerp van haar lezing.

"Dominantie" roept beelden op van overheersing door autoritaire leiders. Maar vaak werkt het subtieler. Dominantie zit in de grote en kleine verhalen die elkaar vertellen over onszelf en de wereld, en in het perspectief dat we daarbij innemen. Zolang we niet beseffen dat onze visie niet de enige juist is, missen we kennis waarvan we het bestaan niet eens vermoeden.

Maar kan dominantie ook nuttig zijn? Hoe verhoudt dominantie zich tot macht en waarheid? En op welke manier zit de problematiek ook in de discussie over de literaire canon? Warda El-Kaddouri legt uit waarom we denken wat we denken en houdt een vurig pleidooi om met meerdere ogen naar de werkelijkheid te kijken.

 

KARAKTERS

Geïnspireerd door Warda El-Kaddouri verschijnen er vier nieuwe, bevragende, zoekende, verrassende en intrigerende nieuwe nummers over het jaarthema Dominantie. De auteurs zijn Nederlandstalige denkers uit diverse disciplines die een uitgesproken mening met een snedige pen verwoorden. Elke titel wordt met een karaktersalon voorgesteld in KAAP | Oostende.

Credits

Uitgegeven door
Academia Press, Theater aan Zee, HoGent en KAAP