Echo Collective foto: Julien Bourgeois

Iedereen Klassiek

Praktisch

  • Gratis

Stilte in de stad

Stilte is steeds meer een zeldzaam goed, iets uit vervlogen tijden. Voortdurend worden we, al dan niet vrijwillig, omringd door geluid. Tijdens Iedereen Klassiek staan De Republiek en KAAP op verschillende locaties in De Stadsrepubliek stil bij de stilte met een panelgesprek, documentairefilm en concert.

De Nieuwe Stilte
Panelgesprek & miniconcert
Orgelzaal Conservatorium, 11u - 12u

Knack-journalist Lander Deweer en componist Jan Swerts gingen voor hun boek ‘De Nieuwe Stilte’ op zoek naar stilte. Ze vonden die in de groeiende trend van de neoklassieke pianomuziek, maar verrassend genoeg ook in de stad. Ze legden hun oor te luister bij muzikanten, stadsplanners, filosofen, artsen, toevallige passanten,… Hun conclusie? De wereld wordt niet almaar luider, maar juist stiller. Tijdens dit gesprek gaat auteur Lander Deweer dieper op het onderwerp in. Samen met zijn reisgezel Jan Swerts, maar ook met kunstenaar/historicus/pianist Koen Broucke en interieurarchitect/onderzoeker Tom Callebaut. Tussendoor brengt Jan Swerts ook een aantal composities op piano.

In Pursuit of Silence
Documentairefilm
Cinema Lumière (Rode Zaal), 14u30 - 15u50

In een trip rond de wereld verkent de documentaire ‘In Pursuit of Silence’ (regie: Patrick Shen) de aard van stilte. Van de stilte in de afgelegen Amerikaanse wildernis naar Japanse kloosters en vervolgens de hallucinante afwezigheid van stilte in hedendaagse grootsteden, waar geluidshinder ongezond wordt. Een contemplatieve film over de betekenis en het effect van (het gebrek aan) stilte op de hedendaagse mens. Een cinematografische luisterervaring die je de oren doet spitsen.

Echo Collective
Concert
Koninklijke Stadsschouwburg, 18u30 - 19u30

Het gerenommeerde Brusselse ensemble Echo Collective gaat voortdurend op zoek naar vernieuwing en is geen onbekende in het neoklassieke muziekcircuit. Ze maakten eigen interpretaties van de muziek van Radiohead, gingen samenwerkingen aan met Joep Beving en Jóhann Jóhannsson. Met ’The See Within’, een eerste album met eigen composities, geven ze klassieke muziek opnieuw een nieuwe invulling. Hiervoor maakten ze gebruik van de MRP (Magnetic Resonator Piano), een uniek instrument waarbij magneten zorgen voor aanslepende noten. 

MILLI VYNILLI
Dj-sets
Grand Café De Republiek, vanaf 12u doorlopend

Speciaal voor Iedereen Klassiek serveren dj's de beste neoklassieke muziek uit hun platencollectie. Met onder meer de Nederlandse dj Von Rosenthal de la Vegaz, die met zijn mix van klassieke muziek zelfs op festivals als Lowlands een graag geziene gast is.