As we walk foto: Seppe Van Grieken

Hanne De Backer - As We Walk + g a b b r o

Praktisch

Hanne De Backer nam de kameel bij de hand en stapte in het voorjaar van 2021 de Belgische kustlijn af.

As We Walk is het resultaat van een verbazingwekkende onderneming: een wandeling langs de Belgische kustlijn in het gezelschap van een kameel, twee medemuzikanten en een cameraploeg. Hanne De Backer, bezieler van g a b b r o, stelt de film voor in combinatie met een live-concert.

g a b b r o, waarmee Hanne De Backer debuteerde in 2017, omschrijft ze als “een conglomeraat van geluiden, muzikanten en plaatsen”. Improviseren op ongewone plekken en observeren wat de impact van de locaties en hun bewoners is op de muziek, dat is het doel. De Backer trok hiervoor al naar leegstaande zalen, een gevangenis, oude riolenstelsels en in maart van 2021 ook naar de Belgische kust. Een rechte lijn van zo’n vijfenzestig kilometer.

Het idee suggereert in eerste instantie misschien een semi-heroïsche overmoed, maar As We Walk is geen uitzinnig, megalomaan project, maar een verrassend ingetogen registratie die beeld en muziek voor zich laat spreken. De Backer krijgt voor de muziek gezelschap van drummer Raf Vertessen en pianist Andreas Bral, collega-improvisatoren die ver wegblijven van grote gebaren en goedkope gimmicks.

Gewapend met rugzakken, winterjassen, mutsen en een onafscheidelijke bolderkar trokken de drie muzikanten samen met hun kameel en cameraploeg over lege stranden, in mist gehulde dijken en door duinen, enkel vergezeld door het ruisen van de Noordzee en het suizen van een bijtende wind. Ze improviseren in het zand, in een kerk, op een golfbreker. Nu eens met woelige spontaniteit, maar net zo vaak met hypnotiserende klanken. De film beweegt volgens een heel eigen tempo en toont de Belgische kust in al z’n gehavende glorie, maar net zo treffend zijn de verraste en geamuseerde blikken van toevallige passanten.

De indruk die echter het meeste nazindert, is die van een geconcentreerde rust, een poging om de tijd te vertragen die doordrongen is van een dromerige, haast melancholische poëzie.

g a b b r o

bariton saxofoon, basklarinet
Hanne De Backer
keys
Andreas Bral
drums
Raf Vertessen

As we walk

muziekcompositie & uitvoering
Hanne De Backer, Andreas Bral, Raf Vertessen
camera
Seppe Van Grieken
sound & mixing
Christophe Albertijn
sounddesign
Yves Demey
editing & regie
Hanne De Backer
edit-assistentie
Tine Verbist
productie
vzw Backì & Hanne De Backer
productie-assistentie
Esther Gruyaert & Jonathan Goyvaerts
met dank aan
Kopi Kofi, VDD Project Development, Ferre Marechal, Kint Pianos, KAAP, Arthur L