Field notes - tijd

Field Notes from a Catastrophe // Tijd

Praktisch

Gesprekken over mens zijn in een ecologische ramp

Als klimaatverandering het grootste verhaal aller tijden is, hoe vertellen we dat verhaal dan? Momenteel bereikt dat verhaal ons vooral in cijfers, statistieken en foto’s van ijsberen. Maar hoe kunnen we iets beginnen voelen voor de rampen die om ons heen plaatsvinden? 

Wat voor een soort verhalen hebben we nodig met het vooruitzicht op een aanstaande ecologische catastrofe? Ecofictie? Science fiction? Manifesten? Openhartige verslagen? Of moeten we juist buiten deze gebaande paden denken? Kunnen verhalen hoop bieden? Troost schenken? Of moeten ze ons juist terecht wijzen op onze tekortkomingen? Mogen we van verhalen eigenlijk wel verwachten dat ze ons kunnen redden of voorbereiden op wat er komen gaat? Of is dat even ijdel als denken dat de natuur te beteugelen valt?

Samen proberen we een antwoord te formuleren op deze vragen. Field Notes from a Catastrophe is een poging om door middel van verhalen, metaforen en omwegen een emotionele verbinding te krijgen met de verschillende aspecten van klimaatverandering. Het klimaat proberen te ervaren, in plaats van het te aanschouwen. Samen met onze gasten spinnen we een web van verhalen dat ons nieuwe perspectieven biedt in steeds onzekerder wordende tijden. We vragen schrijvers om nieuw werk te brengen dat reflecteert op de ecologische crisis. Deze woorden worden van klank voorzien door muzikanten van alle strekkingen. De gesprekken zijn vormgegeven rond enkele thema’s, die allemaal op hun eigen manier aan klimaatverandering vasthangen: Spiritualiteit, Rouw, Geweld, Tijd en Liefde. 

Tijd

Kunnen we ons een tijd voorstellen waarin de mens er niet (meer) is? Te gast is Dominique De Groen, auteur van de dichtbundel Sticky Drama (2019), waarin ze zich onder andere inleeft in een ééncellige en de lezer meeneemt naar een aarde waar menselijk leven niet bestaat. Met strandjutter Aaron Fabrice de Kisangani spreken we over vondsten uit een onbekend verleden, en vragen we ons af wat wij achterlaten. Sara Eelen schrijft een nieuwe tekst over tijd en synth-wizard Cas Miltenburg zorgt voor een muzikale invalshoek.

Over de gasten

Dominique De Groen is schrijver, beeldend kunstenaar en medeoprichter van Marktcorruptie, een label voor DIY-uitgaves. Bij het balanseer verschenen van haar de dichtbundels Shop Girl (2017), Sticky Drama (2019) en Offerlam (2020). Ze publiceerde literaire teksten en essays in/op o.a. Samplekanon, nY, Rekto:verso, De Internet Gids, COLLATERAL en Het Liegend Konijn.

Aäron Fabrice de Kisangani (Oostende) is strandjutter, burgerwetenschapper, changemaker en nog zoveel meer. Al 16 jaar wordt hij geconfronteerd met allerlei wereldproblemen op het strand. Aan de hand van zijn verhalen, ontdekkingen, vondsten, en acties probeert hij iedereen iets bij te brengen, alsook te inspireren en te motiveren om de wereld een betere plek te maken.

Cas Miltenburg (Cassie Autobom) is een muzikant en theatermaker en studeerde in 2021 af aan de opleiding Drama, Kleinkunst. Vaak is hij per trein onderweg naar optredens en repetities met een koffer vol elektronische apparatuur, nog niet wetend wat hij er die dag mee gaat doen. Met synthesizers speelt hij elektronische live-sets en schept hij half improviserend, half onvoorbereid, met eigen geluiden, teksten, rondom essentiële thema’s, en met veel plezier een nieuwe wereld voor het moment.

samenstelling & presentatie
Jonathan van der Horst en Johannes Lievens, Dominique De Groen, Sara Eelen en Aaron Fabrice de Kisangani
muzikale begeleiding
Cas Miltenburg