Eva Rousselle

Denkdag over dwalen, dolen, tsjollen en ploeteren… met Eva Rousselle

Praktisch

Geen poeha en kabaal maar beeldende rijkheid die inventief en subtiel samengesteld wordt

De Letterie & KAAP verkennen het fenomeen dwalen tijdens een filosofische workshop over dwalende denkers, via een kennismaking met improvisatieschrijven en tijdens een literaire wandeling over de novelle 'Het Dwaallicht' van Willem Elsschot.

Dwalen is niet recht op je doel afgaan, omwegen maken, terugkeren, twijfelen. Dwalen is ogenschijnlijk nutteloos. Dwalen is in beweging komen, niet geijkte paden volgen en daardoor andere invalshoeken ontdekken en nieuwe gedachten ontwikkelen.

We gaan, kortom, actief dwalen op deze dag, aan de hand van literatuur, schriftuur en filosofie!

PROGRAMMA

DEEL I - denkdag

  • 10.30u - 11u: Welkom en introductie
  • 11u - 13u: Filosofische workshop aan de hand van teksten van onder andere Rousseau, Nietzsche en Kant over wandelen en dwalen - Eva Rousselle
  • 14.30u - 16.30u: Schrijfworkshop 'Dwalen op papier'. Aan de hand van technieken uit het improvisatietheater nodigt Lies Poignie je uit om je gedachtekronkels te volgen, op zoek naar verrassende zinnen en verhalen.

 

DEEL II - luisterwandeling: première hoorspel Dwaal licht! 

  • 17.30 - 18.30: We sluiten de dag af met het nieuwe hoorspel Dwaal licht!

‘Dwaal licht!’ vertrekt vanuit de novelle ‘Het dwaallicht’ van Willem Elsschot. Op een druilerige novemberavond zwerft het hoofdpersonage Laarmans door de stad, tevergeefs op zoek naar ene mysterieuze Maria Van Dam. We leren het personage kennen als een eenzame, ietwat stugge man die op zijn dooltocht allerlei groteske figuren ontmoet die hem doen nadenken over existentiële kwesties.

Het project ‘Dwaal licht!’ herbekijkt dit verhaal vanuit een hedendaagse, vrouwelijke blik. Wie is de vrouw van Laarmans die volgzaam thuis op hem zit te wachten, zoals elke avond? Hoelang houdt ze het nog vol bij die zwijgzame, gesloten ziel die er bovendien fantasieën over een andere vrouw op nahoudt? Wie zijn de uitgezakte krantenverkoopsters die hem telkens weer met de verkeerde naam  aanspreken? Wat gaat er om in het hoofd van de vrouw die uitzichtloos lege vogelkooien verkoopt?

‘Dwaal licht!’ is een luisterwandeling die je voert door een parcours in de Oostendse binnenstad. Je luistert naar een voorgelezen kortverhaal, je hoort de stem en geluidskunst in een koptelefoon of je bekijkt een scène die zich afspeelt achter een raam. Tijdens de voorstelling ‘Dwaal licht!’ dwaal je lichtjes door de duistere straten van de stad, sta je stil op fascinerende plekken uit de novelle en luister je naar de zoekende stemmen in het hoofd van intrigerende vrouwen.

Praktisch

  • Wens je deel te nemen aan deze denkdag, dan betaal je € 35 (VVK) voor het hele dagprogramma.
  • Wens je alleen aan te sluiten voor de luisterwandeling, dan betaal je € 11 (VVK).