De Delicate Revolutie #4: Over gentrificatie

De Delicate Revolutie #4: Over gentrificatie

Praktisch

Van sommige ontmoetingen zegt men dat er een voor en na is, omdat ze je leven veranderen.

In 1970 werd de Brusselse Noordwijk platgegooid voor het geflopte Little Manhattan project. De beruchte WTC-torens en de buurt lagen er verlaten bij. 

Privé-investeerders, bouwpromotoren en politici kibbelen sinds 2017 over een herbestemmingsproject. Filosoof en auteur Lietje Bauwens en beeldend kunstenaar Wouter De Raeve mengen zich in het debat en beslissen in 2020 om een film te maken rond deze ruimtelijke praktijken om de langlopende discussies open te breken.  Met deze wijk als decor brengen ze de machtsrelaties tussen de verschillende betrokkenen in stedelijke ontwikkelingsprocessen. Acteurs geven een stem aan de politici, vastgoedeigenaars, architecten enz.

 

Maar dit proces van opwaardering van een buurt waardoor de huurprijzen vaak zo de hoogte ingaan dat de oorspronkelijke bewoners moeten verdwijnen, is natuurlijk niet beperkt tot de Brusselse Noordwijk alleen. Lietje en Wouter gaan in gesprek met de sterk Brugs verankerde Sammy Roelant over stadsontwikkeling en hoe we omgaan met het gegeven van gentrificatie.

 

Als voorbereiding op het gesprek kan je tot en met 10 december 2024 via deze link WTC A Love Story (2020) bekijken. Gebruik het wachtwoord 'WTC_2020'.

 

PAY WHAT YOU CAN

​​​​Voor deze activiteit bepaal je zelf hoeveel je kan betalen. Als je een hogere ticketprijs betaalt, dan maak je het mogelijk dat anderen minder betalen. Zo dragen de sterkste schouders de zwaarste lasten en maken we kunst en cultuur toegankelijk voor zoveel mogelijk mensen.

DE DELICATE REVOLUTIE

Met De Delicate Revolutie lanceren KAAP en De Republiek een nieuwe reeks waarin een geëngageerde artiest en een vakspecialist elkaar voor de eerste maal ontmoeten en met elkaar in gesprek gaan en dit in de intieme setting van KORF. De Delicate Revolutie is een salon over urgente sociaal-maatschappelijke thema's in relatie tot de manier waarop wij onze levens verbeelden. Verwacht een ontmoeting, een geladen first date, waar we bij elkaar vinden wat we niet dachten te zoeken, met elkaar in verbinding gaan en een tedere radicalisatie ontketenen. 

Moderator van deze reeks is theatermaker, schrijver en Knack-columnist Martha Balthazar.

host
Martha Balthazar
gasten
Lietje Bauwens, Wouter De Raeve en Sammy Roelant