Nduduzo Makhathini - foto door Hugh Mdlalose

Bladelin Sessions: Nduduzo Makhathini

Praktisch

UITVERKOCHT

Pianist Nduduzo Makhathini demonstreert een nieuw elan in de jazz

Nduduzo Makhathini is bij de aandachtige muziekliefhebbers al op de radar sinds hij speelde bij Shabaka Hutchings & the Ancestors. Op zijn nieuwe, tiende studioalbum In the Spirit of Ntu condenseert deze visionaire Zuid-Afrikaanse pianist, componist, improvisator en ´healer´ thematische, akoestische en conceptuele noties die hij in een gelaagd maar toegankelijk album weet samen te brengen.

In the Spirit of Ntu is Makhathini's tweede album dat verschijnt bij Blue Note Records en de allereerste release op het splinternieuwe label Blue Note Africa - de symboliek hiervan is niet te onderschatten. Makhathini presenteert als centrale figuur in de levendige scene van Zuid-Afrika een werkelijk nieuw elan in de jazz, ver voorbij iedere vorm van nostalgie.

Zijn diepgravende kennis van Zoeloe-tradities en zijn intellectuele nieuwsgierigheid schragen samen Makhathini´s artistieke visie. "Ik worstel met deze kosmologische ideeën als een manier om jazz in een specifiek Afrikaanse context te plaatsen." "Eerder bracht ik Modes of Communication: Letters from the Underworlds uit, waarbij ik de brief gebruikte als metafoor voor de geluiden die uit de onderwerelden komen. Daarvoor had ik Listening to the Ground uitgebracht, dat inging op het idee van luisteren als een vorm van weten. In the Spirit of Ntu leeft verder in dat paradigma van luisteren naar de dingen die als het ware uit de grond tevoorschijn komen. Ntu is een oude Afrikaanse filosofie waar het idee van Ubuntu uit voortkomt. De Ubuntu filosofie stelt: 'Ik ben omdat jij bent'."

“Niets minder dan een verslavend hoogtepunt in het huidige jazzaanbod.” -De Volkskrant

“The most exciting South African spiritual jazz since 2020 and that year's Shabaka & The Ancestors' We Are Sent Here By History and Makhathini's Blue Note debut, Modes Of Communication: Letters From The Underworlds.” - All About Jazz

  Bladelin Sessions combiticket (uitverkocht)

  In totaal brengen we dit najaar twee keer internationale topartiesten naar Hof Bladelin. Wie naar beide concerten komt doet natuurlijk voordeel met een combiticket te kopen. 

  Tomeka Reid & Alexander Hawkins (26 november 2022) + Nduduzo Makhathini Quartet (10 december 2022) aan € 22 ipv € 28. Je kunt zo'n combiticket gewoon kopen via de ticket button.

  Als -26 jarige doe je zelf extra voordeel, dan kosten beide concerten samen slechts € 11 - it's good to be young!

  altsaxofoon
  Logan Richardson
  bas
  Zwelakhe Dumas Bell Le Pere
  drums
  Chad Taylor