Ashley Henry

Ashley Henry Trio + Jukwaa (W.E.R.F. Records release) + Bandler Ching

Praktisch

Schroeiend actuele jazzvormen uit Engeland en België

De ‘New Wave of Belgian Jazz’ is een inmiddels bekend (en misschien al beetje versleten) idee waarin vooral een generatie zeer getalenteerd jazztalent werd samengepakt. Maar juist bij KAAP proberen we deze scene ook in een internationaal kader te plaatsen. Niet vanuit enig idee van competitie (muziek is immers geen sport en draait niet om virtuositeit alleen), wel vanuit de noodzakelijke internationale dialoog - het levensbloed van iedere kunstvorm. Vanuit deze gedachten zijn we bij KAAP behoorlijk fier deze triple bill te kunnen presenteren.

Jukwaa

Op hun nieuwe, intussen vierde album Adapt (W.E.R.F. Records) presen­teert Jukwaa twee lange stukken waarmee ze de mogelijke gezichten van een pianotrio verkennen. Daarbij wordt naadloos en moeite­loos gewisseld van instru­men­tatie, met piano, bas en drums die afgewis­seld worden met banjo’s, fiddles en percussie. Ook Jukwaa weet zo improvisatiemuziek te maken die langs het hart naar binnen komt.

Als trio onderzoekt Jukwaa de verschillende gezichten die een zogenaamd jazztrio kan hebben. Van een 'gewoon' trio naar een gevecht met banjo's, fiddles en prepared piano naar percussie gebaseerde soundscapes en weer terug naar een jazztrio, schijnbaar moeiteloos. Elke beslissing is genomen vanuit een behoefte om specifieke geluiden te creëren en het musiceren te verplaatsen van een technische naar een intuïtieve plaats, waarbij ze omgaan met andere dan hun hoofdinstrumenten en alle automatismen die daarbij horen.Bandler Ching (BE)

Het Brusselse Bandler Ching doet niets liever dan jazz te mengen met ruwe hiphop en innemende jazz. Met composities die vaak gebaseerd zijn op een enkel voortstuwend drumritme, mag elk instrument centraal staan, zwevend van het ene uiterste naar het andere en nooit vastgeroest in één bepaald genre. En daarin schuilt net de impulsieve schoonheid van Bandler Ching. De composities worden zonder grens uitgevoerd - ondeugend, dynamisch en onvoorspelbaar tegelijk. Saxofonist Ambroos De Schepper stuurt het viertal met koppige overtuiging aan. Bereid je voor op een innemende, expressieve sound met improvisaties op klavier, sax en bas die je ongetwijfeld naar adem doen happen.

Ashley Henry Trio (UK)

Toetsenist en bandleider Ashley Henry is een onbetwiste smaakmaker uit de actuele Britse scene. Zelf schetst hij in zijn biografie de contouren van zijn formatieve invloeden: hij werd geboren in het jaar dat Miles Davis overleed en Gang Starr ‘Step In The Arena’ uitbracht (waarmee het huwelijk tussen jazz en hiphop werd beklonken). Henry heeft niets met de museale verering die nogal eens rondom de idee ‘het jazz piano trio’ hangt. In plaats daarvan worden alle deuren en ramen opengegooid naar het actuele culturele klimaat van Engeland, waar enerzijds populistisch-xenofobische gevoelens culmineerden in een (veelal door jongeren ongewenste) Brexit, en anderzijds er een hevig en intensief grootstedelijke cultureel kruisverkeer in hogere versnelling komt. Aloude labels voldoen voor geen meter wanneer je de schroeiend actuele jazz van Henry’s trio tot je neemt.

Jukwaa

Piano, banjo
Thijs Troch
contrabas, viool, banjo, casio, percussie
Nils Vermeulen
drums, percussie
Sigfried Burroughs

Bandler Ching

rieten
Ambroos de Schepper
keys
Alan van Rompy
bass
Federico Pecoraro
drums
Olivier Penu