still uit de voorstelling

Astrid Sweeney & Weixin Chong

Ontogenesis dreams: een zijwaartse uitrekking van de zintuiglijke ledematen

is een gezamenlijke hybride van performance en beeldhouwkunst, gechoreografeerd en uitgevoerd door Astrid Tetsche Sweeney, met een installerende omgeving en elementen van Weixin Quek Chong. 

In hoeveel vormen kan een lichaam bestaan? Een humanoïde lichaam ontmoet een dubbelzinnig materiaal dat het in een constante staat van flux brengt.

Ontogenesis Dreams' onderzoekt de relatie van het uitvoerende lichaam met zijn omgeving, waarbij texturen worden onderzocht die worden waargenomen door doorschijnendheid en viscositeit, evenals gebaren van vervellen, afpellen, uitrekken en aftasten. 

In deze verkennende co-creatie stellen Sweeney en Chong toekomstige/alternatieve vormen van bestaan voor waarnaar beiden verwijzen terwijl ze het verleden ondervragen - een onderliggend thema in sciencefictionliteratuur zoals bij de Octavia Butlers Xenogenesis-trilogie, die in weelderig en sprankelend detail een radicale visie op postapocalyptische aanpassing weergeeft; of de beklemmende en existentiële zintuiglijke visioenen die Olga Ravn oproept in The Employees: ideeën over identiteit, zijn en worden in vraag stellen en uitwerken. 

Tijdens hun residentie bij KAAP zetten ze de volgende stappen in de ontwikkeling van de relatie tussen de performer en materialen in hun scenografie en choreografie.

TOONMOMENT

Onto-limbics: een meeslepende blik in de tactiele wereld van Ontogenesis dromen 

  • Donderdag 30 mei, 16:00 - 17:00

  • Duur: 45-60 min

  • Locatie: KAAP | De Groenplaats 

  • Groenestraat 19b, 8000 Brugge 

  • Elementen: voedselgelatine op water- en plantbasis (veganistisch), soundtrack van artiest 

  • Voertaal: Engels 

  • Gratis, aanmelden via e-mail naar hanne@kaap.be 

Onto-limbics is een participatief evenement waarin thema's worden gedeeld achter de creatie van de hybride performance en beeldende kunst co-creatie [ ontogenesis dreams ] gechoreografeerd en uitgevoerd door Astrid Sweeney, met sculpturale en scenografische elementen door Weixin Quek Chong. Een inleidend gesprek over het stuk zal worden gevolgd door een participatieve zintuiglijke ervaring onder leiding van Weixin, waarbij deelnemers gelatine sculpturen kunnen aanraken en hanteren, zodat ze de tactiele wereld van [ ontogenesis dreams ] van dichtbij kunnen ervaren. Een beperkt aantal gelatinesculpturen zal tijdens het evenement worden geserveerd en de kunstenaar zal een ervaringsoefening begeleiden, waarbij wordt afgestemd op andere manieren van gewaarworden. 

Deze ervaring biedt deelnemers de kans om in een zintuiglijke contemplatie en directe interactie met de tijdelijke sculpturen te stappen, gemodelleerd naar de sculpturen die Sweeney ontwierp voor en droeg tijdens de performance van [ ontogenesis dreams ]. 

Zintuiglijke talen, hybriditeit en tactiliteit zijn de belangrijkste thema's achter Chongs werk met vloeibare, ambigue en tijdelijke materialen. Onto-limbics volgt het traject van participatieve performanceworkshops die de kunstenaar heeft gehouden voor instellingen als het NTU-Center of Contemporary Art, Singapore Art Museum, Sala de Arte Joven Madrid, La Casa Encendida en anderen, vaak als een manier om vormen van engagement uit te breiden. 

Onto-limbics zal een aanvullend traject beginnen als onderdeel van de [ ontogenesis dreams ] cyclus, die voor het eerst officieel wordt gedeeld bij KAAP, en is geschikt voor zowel een algemeen publiek als voor degenen die gespecialiseerd zijn in het gebied van de beeldende en podiumkunsten.