KAAP live
Livestream

KAAP live

Wat is KAAP live?

Het voorbije jaar ontdekten we de livestream bij KAAP. Het werd een creatieve uitlaatklep voor ons team en de perfecte manier om toch een onderdeel van ons programma tot bij jou te brengen. Uiteraard kan je achteraf blijven nagenieten van deze livestreams. Je kan deze op onze videokanalen vinden, maar hier dus een handig overzicht. KAAP niet-zo-live dus eigenlijk.

KARAKTERSALON: Dominantie

Met Warda El-Kaddouri

"Dominantie" roept beelden op van overheersing door autoritaire leiders. Maar vaak werkt het subtieler. Dominantie zit in de grote en kleine verhalen die elkaar vertellen over onszelf en de wereld, en in het perspectief dat we daarbij innemen. Zolang we niet beseffen dat onze visie niet de enige juist is, missen we kennis waarvan we het bestaan niet eens vermoeden.

Maar kan dominantie ook nuttig zijn? Hoe verhoudt dominantie zich tot macht en waarheid? En op welke manier zit de problematiek ook in de discussie over de literaire canon? Warda El-Kaddouri legt uit waarom we denken wat we denken en houdt een vurig pleidooi om met meerdere ogen naar de werkelijkheid te kijken.

Live opgenomen op 30/05/2021

KARAKTERSALON: Heersers

Met Wannes Cappelle

Wannes werd tijdens zijn opleiding aangespoord om in het Nederlands te zingen, daarvoor zong hij in het Engels. Hij ontsnapte aan deze twee dominante overtuigingen door in het West-Vlaams te beginnen zingen, en vond zijn stem.

Tijdens het Karaktersalon brengt Wannes een getuigenis over hoe hij met dominante verwachtingen omgaat, in het bijzonder wat artistiek werk en taal aangaat. Mooi meegenomen: tussendoor brengt hij met zijn gitaar nog twee nummers!

Live opgenomen op 24/04/2021

Duivels schrijverspaar

Met Jeroen Olyslaegers en Nikkie van Lierop

Jeroen Olyslaegers en Nikkie van Lierop delen meer dan een literaire creativiteit. Als koppel staan ze samen in het leven en steken ze regelmatig een vuist omhoog voor meer cultuur, meer menslievendheid, meer waarde voor het leven.

In het najaar van 2020 kwamen ze beiden met een nieuw boek. Ze doken daarmee volop het leven in op zoek naar deze elementen, soms eraan rakend, maar nooit helemaal vervuld. Een trip door duistere plekken in ruimte, tijd en geest.

Live opgenomen op 20/12/2020

Concert short film

Uma Chine

Uma Chine, de Oost-Vlaamse band die indruk maakte in Humo’s recentste Rock Rally-finale, brengt een livestream concert.

Hun album - Changes - is dromerig, nostalgisch en machtig broos en verscheen onlangs op W.E.R.F. Records. De sound die uit deze band voortvloeit heeft zich op Changes gekristalliseerd in een dromerig niemandsland van etherische synths en ijle harmonieën, ergens halverwege tussen Beach House en Angelo 'Twin Peaks' Badalamenti. 

Met dank aan het Videolab van Het Entrepot om dit concert in beeld te brengen en de steun van het Noodfonds van de Vlaamse Overheid.

Live uitgezonden op 18/12/2020

Ontdek de plaat Changes

Boekvoorstelling De Opgang

Stefan Hertmans

Twintig jaar lang woonde Stefan Hertmans in een woning in Gent, waarvan pas bij de verkoop ervan de geschiedenis van het huis aan het licht kwam. De vroegere bewoner bleek een SS’er te zijn, wat bij Hertmans heel wat op zijn plaats deed vallen.

Hij ging verder op onderzoek in archieven en documenten en spreekt met nabestaanden van de man. Zo stelde hij een indringend portret samen van een politiek drama enerzijds, maar ook dat van een gespannen huwelijk.

Na het succes van Oorlog en terpentijn en De bekeerlinge is Stefan Hertmans niet meer weg te denken uit de Belgische literatuur. In De opgang verweeft hij opnieuw feit en fictie en schreef hij een intrigerende roman rond waargebeurde feiten.

Dirk Leyman, literair journalist bij De Morgen, gaat in gesprek met de auteur. Een uniek interview waar je live deel van uit kan maken door zelf vragen te stellen via Facebook.

Live opgenomen op 13/12/2020

Onder ons

Met Luuk Gruwez en Johan de Boose

Een wandeling door het geheugen en de herinnering met twee auteurs die er niet voor terugschrikken om achterom te kijken.

Onze dierbaren blijven ons bij via de herinnering. Het verbaast dan ook niet dat auteurs wel eens in hun verleden duiken en dat vertalen naar de literatuur. Dat levert in het geval van Luuk Gruwez en Johan de Boose bijzondere lectuur op.

Beiden keken achterom en schreven een eerbetoon aan hun verleden en geliefden. Zelden kom je dichter bij een schrijver dan tijdens deze warme en prikkelende ochtend.

Live uitgezonden 06/12/2020

Tiresias op de planken

Kae Tempest vertaald en vertolkt door Gaea Schoeters en Johanna Pas

Kae Tempest gaat al jaren podia groot en klein af met haar poëzie, rap, slams en voordrachten. Hen heeft zich ontwikkeld tot een meester in het samenbrengen van de kansloosheid van jongeren, thema's als drugsgebruik en alcoholmisbruik, de invloed van het kapitalisme op onze steden en liefde... vooral veel liefde.

In "Hold Your Own" bezingen zij de verschillen tussen arm en rijk, jeugd en ervaring, seks en liefde, en meer.

Er verschenen reeds meerdere bundels, die door Tempest ook tot weergaloze albums werden omgetoverd. Johanna Pas en Gaea Schoeters vertaalden haar teksten naar het Nederlands en brengen ze tot leven op het podium. Els Mondelaers brengt daarbij een eigenzinnige muzikale noot variërend van hedendaagse pop tot een Griekse klassieker.

Live uitgezonden op 29/11/2020

Onder ons

Met Peter Verhelst en Erwin Mortier

Schrijven is een kunst en een metier. Een rasauteur weet vanuit elk idee een tekst te creëren die het publiek in vervoering brengt, een boodschap meegeeft of stilistisch bijdraagt aan de wereld van het boek. Tijdens ‘Onder Ons’ nodigen we twee auteurs uit die schrijven tot een bijzondere discipline verheffen.

Erwin Mortier laat zijn geliefde Marcel opnieuw opleven in “De onbevlekte”. Peter Verhelst sprokkelde zinnen en woorden aan zeeën en oceanen, op bergen en in onze politiek en schiep zo een nieuwe “Zon”.

Live opgenomen op 24/05/2020