AMOK logo

AMOK 2021 start op het moment dat de overheden de laatste beperkende maatregelen om de coronapandemie in te dijken opheffen. We kunnen met z’n allen ons terug overgeven aan alle geneugten van het leven en ga er maar van uit dat we van deze bijzondere editie een echt feest willen maken.

Tegelijk kunnen we ook niet blind zijn voor de vele vragen en onzekerheden die het voorbije anderhalf jaar opriepen. Hoe krijgen we terug grip en houvast op een zotte wereld die soms letterlijk in brand lijkt te staan? Zagen we vanuit de ongemakkelijke stilte van opeenvolgende lockdowns dingen die we voorheen niet wisten? En willen we zomaar terug naar hoe het voorheen was?

De goede vragen stellen is in deze wellicht belangrijker dan het vinden van de juiste antwoorden. En ook dat willen we met een project als AMOK doen. Niet dwingend, en nog minder vanuit de pretentie om het allemaal te weten, maar tussen de muziek en het spel door proberen we te luisteren en te capteren zodat we betere vragen kunnen stellen.

Kunstenaars kunnen ons hierin de weg tonen. Niet alleen door ons op een andere manier – met frisse blik maar ook confronterend – naar de wereld te doen kijken en doen zien wat we voorheen niet zagen, maar ook door zuurstof te geven aan een stad, een samenleving die bijna amechtig snakt naar ruimte.

AMOK wil sinds de eerste editie plaats maken voor kunst en kunstenaars in de binnenstad, niet om nog maar eens een verrassende kijk op het werelderfgoed te bieden of om onontdekte plekjes te (her-)ontdekken, maar wel omdat kunst ons confronteert met onze blinde vlekken, individueel en als samenleving.

En laat dat nu vandaag, meer dan ooit, urgent zijn…

Het voorbije anderhalf jaar werd iedereen op de proef gesteld. Ondanks alles werkten we door en slaagden we erin om tussen de lockdowns toch een sterk programma op te zetten. We spaarden onszelf niet en potten niets op. We gave it our all. Dat was en is enkel mogelijk door een grote solidariteit binnen en buiten het team. Kunst kan enkel als het een gezamenlijke inspanning is. Een bijzonder woord van dank, niet alleen voor de schitterende teamleden, maar ook voor alle freelance-medewerkers, kunstenaars, partners en collega’s!

Credits

Productieleiding
Evy Vancalbergh
Technische coördinatie
Frédéric Aelterman
AMOK makers
Frédéric Aelterman, Robbie Boi, Benny Claeysier, Melopee Dedeurwaerder, Evelyn Demaertelaere, Simon Neels, Rolf Quaghebeur, Stine Sampers, Jaïr Tchong, Aster Vandermeeren, Nico Vanderostyne, Merel Vercoutere en Veerle Vermeulen
Technici
Constantin Binard, Maxim Maes
grafische vormgeving
Davy Denduyver
Interviews
met dank aan BLVRD, teksten door Yumi Demeyere en Nicholas Vandenbussche
AMOK is een organisatie van
kunstencentrum KAAP
In samenwerking met
aifoon vzw, BLVRD, Cactus Muziekcentrum, Cinema Lumière, Concertgebouw Brugge, De Republiek, Paula Mostaert en Snuffel
met steun van
Stad Brugge