Merope

Merope

Over deze artiest

Aangezien de meeste leden afkomstig zijn uit andere landen dan Litouwen, zou het lastig zijn om Merope te classificeren als een Litouwse band, maar aangezien de muziek grotendeels is gecentreerd rond de zingende en kanklės Litouwse Indrė Jurgelevičiūtė, is het collectief een uitstekend voorbeeld van Litouwse volksinvloeden die een vaste plaats hebben gevonden in de wereldwijde oceaan van experimentele wereldgeluiden.

De unieke atmosferische esthetiek van Merope verweeft elementen van elektronica, ambient, indie en traditionele muziek tot een soundscape die tegelijk lokaal en universeel is. Het vertegenwoordigt een zeer hedendaags begrip van de gedeelde wortels van alle muzikale creatie, en bevordert een streven naar transculturele eenheid dat ontsnapt aan bekrompen culturele afzondering. Naast muziek houdt Merope zich ook bezig met andere mondiale problemen, zoals de toestand van het ecosysteem en onze afhankelijkheid van energie. Zo namen ze hun debuutalbum op in een natuurlijke omgeving in Spanje met uitsluitend zonne-energie. Dit streven naar harmonie in al haar aspecten maakt hun werk diep resonerend in de huidige internationale gemeenschap op zoek naar haar wortels.

Hun derde album 'Naktės' (nachten) presenteert een wereld vol verwondering, geïnspireerd door de kostbare sfeer van de nacht. Naktės werd enkel opgenomen tijdens de uren van de diepe nacht en brengt je in hogere sferen. Een ode aan de nacht, vol pracht en praal. 
Voor hun vierde album 'Salos' werd Merope vergezeld door Vilnius kamerkoor 'Jauna Muzika' onder leiding van Vaclovas Augustinas, die ook enkele compositorische werken bijdroeg. Salos' is een buitenaardse sonische archipel van Litouwse volksliedjes verweven met originele composities.

Soms in duo, soms in trio..