Lonnie Holley foto: David Raccuglia

Lonnie Holley

Selfmade beeldend kunstenaar en muzikant Lonnie Holley wist te ontsnappen aan de beroerde omstandigheden van zijn jeugd en wordt inmiddels muzikaal hooggeprezen om zijn unieke amalgaam van blues en jazz. In zijn autodidactische muziek wordt de grootste zeggingskracht ontleend aan juist eenvoudige muzikale middelen. Als beeldend kunstenaar maakt hij vooral assemblages van gevonden voorwerpen, die inmiddels wereldwijd in exposities zijn te zien.

Holley bracht zijn jeugd door onder deernisvolle omstandigheden: als zevende kind (van 27) verliet hij zijn familie en leidde een zwervend bestaan. Om in zijn levensonderhoud te voorzien werkte hij onder andere als katoenplukker op een berucht opvangkamp voor de jeugd,  en later als grafdelver. Wanneer twee kinderen van een van zijn zussen tragisch komen te overlijden, maakt hij de grafstenen en beschrijft dat proces als een openbaring: hierna weet hij dat kunst zijn redding zal zijn. Pas in 2012 debuteert hij met het album Just Before Music. Zijn muziek roept associaties op met gelijkgestemde artiesten die buiten de gevestigde orde vallen, zoals wijlen Daniel Johnston en R.L. Burnside.

Holley speelt veelvuldig met de gelijkgestemde groep Mourning [A] BLKstar, waarin diverse generaties Afro-Amerikaanse musici samenkomen.

ENG

Selfmade visual artist and musician Lonnie Holley experienced a harrowing youth. He was able to escape his misfortune and make a name for himself, realizing that art was his salvation. Through the years he received high praise for his unique blend of blues and jazz. In his autodidactic practice, the simplest musical means create the highest impact. As a visual artist he is versatile, but focuses on sculptures assembled from found objects. His work has been featured in expositions all around the world.

Holley often plays with the like-minded group Mourning [A] BLKstar, where multiple generations of African American musicians come together.