Kaori Ishiguro beeld door Boris Breugel

Kaori Ishiguro

Kaori Ishiguro (1991) begon op jonge leeftijd met moderne dans en ballet in Japan. Na haar afstuderen aan het Japan Women’s College of Physical Education verhuisde ze in 2016 naar België om er hedendaagse dans te studeren aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen, waar ze in 2019 afstudeerde.

Haar artistieke praktijk begon met het bevragen van haar positie als danseres, weg van dansgezelschappen en de focus op techniek. Ze zoekt naar een nieuwe bewegingstaal, gebaseerd op meer eenvoudige, menselijke bewegingen, met herhaling en kleine veranderingen. Ze onderzoekt hoe ze de grens tussen toeschouwers en performers kan doorbreken/verleggen, niet op een voor de hand liggende manier via interactieve voorstellingen, maar eerder door een gedeeld gevoel te creëren van in het hier en nu te zijn, op hetzelfde moment. Ze vindt het belangrijk dat we (opnieuw) erkennen dat we ons allemaal in hetzelfde 'ene' moment bevinden. Haar werk bestaat uit immersieve voorstellingen die onderzoeken hoe de toeschouwers zich geleidelijk aan bewust kunnen worden van hun onderlinge verbondenheid. Door naar de anderen te kijken, kunnen ze zichzelf erkennen.

Sinds 2018 heeft Kaori Ishiguro verschillende voorstellingen gemaakt, waaronder Last, First (2018), YumeUtsuTsu (2018), NONAI (2019) en 1/f on an interval bounded away from both zero and infinity (2019). HACHŌ is een verderzetting van dit project.