Fleur Pierets, foto door Morgane Gielen

Fleur Pierets

Over deze artiest

Fleur Pierets is een bekroonde performancekunstenaar, schrijver, spreker en LGBTQ+ activist. Haar werk balanceert tussen fotografie en theorie, performance en non-fictie. Een op onderzoek gebaseerde praktijk die de constructie en het mainstream begrip van (homo)identiteit in vraag stelt. Een praktijk die functioneert als een spiegel waarin kijkers zichzelf kunnen confronteren met ideologieën of overtuigingen. Gefascineerd door gender, identiteit en gemeenschap, vraagt ze zich af hoeveel van je karakter vastligt en hoeveel door de maatschappij wordt geconstrueerd.

Samen met haar vrouw Julian P. Boom richtte ze Et Alors? 20 magazines waarin zij hun gesprekken publiceerden met queer musici, beeldend kunstenaars, schrijvers en performers door wie zij zich lieten inspireren, waarmee zij de tijdgeest vastlegden van een wereld die midden in haar streven naar verandering en culturele bewustwording zit als het gaat om LGBTQ+ vertegenwoordiging in de kunstgeschiedenis.

In 2017 begonnen Fleur en Julian met 22-The Project, een performance kunstwerk waarbij het stel zou trouwen in elk land waar het homohuwelijk gelegaliseerd is. Er waren 22 landen toen ze het project in 2017 lanceerden - sindsdien is het aantal landen gegroeid tot 28.

Fleur en Julian trouwden in New York, Amsterdam, Antwerpen en Parijs. Na het 4e huwelijk werd bij Julian hersenkanker geconstateerd. Ze overleed op 22 januari 2018.