Fergus McCreadie Trio foto door Dave Stapleton

Fergus McCreadie Trio

Over deze artiest

Fergus is een allround muzikant: een gepassioneerde communicator, een volleerde performer, een componist van elegante, genuanceerde en boeiende muziek, evenals een pianist en improvisator van uitzonderlijke bekwaamheid en originaliteit.

Fergus McCreadie brak door in de Britse jazzwereld met zijn in eigen beheer uitgebrachte debuutalbum Turas in 2018. Het album is geworteld in een Schotse folktraditie en blinkt uit middels een geavanceerde ritmische flair. Hiermee werd McCreadie direct ´talk of the town´.  In 2018 was hij een BBC Jazz Musician of the Year Finalist.

Met zijn trio weet hij het aloude format van pianotrio te vernieuwen op een manier dat doet denken aan de originaliteit en persoonlijkheid waarmee The Bad Plus en EST bijna twee decennia geleden opkwamen. Hun twee albums die door Edition Records werden uitgebracht bevestigen dat er nog veel valt op te diepen uit het pianotrio format.

Fergus McCreadie zit in de lift en het is slechts een kwestie van tijd voordat hij nieuwe hoogten bereikt in het ontwikkelen van een wereldwijd publiek. Een smeltkroes van originaliteit, frisheid van geluid en vitaliteit, met alle potentie om een van de meest opvallende ontdekkingen van de laatste tijd te worden.