ESINAM - foto door Maël G. Lagadec

ESINAM

Esinam Dogbatse is een Belgisch-Ghanese multi-instrumentaliste, gevestigd in Brussel. Al op jonge leeftijd raakte ze gefascineerd door muziek, in het bijzonder door percussie-instrumenten zoals de tama. Piano was haar eerste hoofdinstrument, maar om praktische redenen op tour en onderweg koos Esinam al snel voor de dwarsfluit. Als ESINAM creëert ze een compleet eigen muzikale wereld, vol ritmes, grooves, melodieën en loops. 

Doordat ze zich louter laat leiden door klanken, slaagt ESINAM erin haar soulvolle stem te vermengen met traditionele Afrikaanse percussie, hier en daar gecombineerd met elektronische invloeden en aangevuld met levendige melodieën en improvisaties op dwarsfluit. Haar composities leggen tevens de diverse geografische, culturele en muzikale invloeden bloot die ze meekreeg via haar persoonlijke geschiedenis en langs meerdere reizen, ontmoetingen, tournees en samenwerkingen.

ESINAM begon haar solocarrière als “one woman band” – waarbij ze meerdere instrumenten in haar eentje tot loops en samples bewerkt om haar tracks op te bouwen – maar verzamelde de laatste jaren ook andere muzikanten rondom zich, om zo een volwaardige live band te vormen. ESINAM treedt vandaag zowel op in zowel solo- als bandbezetting, waarbij ze zich telkens weer weet te onthullen als een authentieke artieste die haar muziek vervult van poëzie, met ritmes en melodieën die van haar een uniek geluid maken in de hedendaagse jazz-and beyond scene en geen enkele luisteraar onberoerd laten.

Bejubeld door zowel de pers, de muzieksector als het publiek was ze al te zien op een reeks impressionante podia.

In het najaar komt haar nieuwe album uit via W.E.R.F. Records.