de zon in Oostende

de Zon

Over deze artiest

Ongeveer 4.6 miljard jaar geleden werd de zon geboren door het ineenstorten van een moleculaire waterstofnevel. Niet veel later werden de planeten van ons zonnestelsel gevormd door het samenklitten van overblijvend stof en gas in een schijf rond de zogenaamde 'protoster', die de zon toen was. De zon verwarmt de aarde, de aarde straalt de warmte weer uit. Hoe warm het wordt is afhankelijk van de afstand die we hebben tot de zon. Die is op verschillende plekken op aarde en op verschillende momenten anders.

De zon is bovendien bepalend voor de manier waarop we tijd indelen en speelt op die manier niet alleen in elke cultuur, maar ook in ons dagelijks leven een belangrijke rol. We staan weinig stil bij de eindigheid van de zon. Astronomen hebben berekend dat de zon binnen 5 miljard jaar zal oplaaien, splijten en uiteindelijk zal veranderen in een enorme gloeiende ring van interstellair gas en stof.

Speciaal voor De Langste Dag organiseert De Zon twee performances in Oostende: om exact 5:36 komt ze op en om 22:07 gaat ze onder. De zonsopgang wordt voorafgegaan door de ochtendschemering en gevolgd door wat gemeenzaam een golden hour genoemd wordt. De zonsondergang wordt voorafgegaan door een golden hour en gevolgd door de avondschemering. We nodigen jullie uit om samen of alleen van beide performances te genieten. Je kan dit het beste doen vanop de zeedijk, ter hoogte van KAAP.

 

Tekst: naar Mai Bui Gnoc Vercoutere