Collectief Elan(d), foto: Rudy Carlier

Collectief Elan(d)

Collectief Elan(d) is een Gents performerscollectief. Binnen dit collectief verenigen zich drie vrouwelijke makers/performers met een achtergrond in choreografie, regie en creatieve therapie. Chloé Geers, Katrijn De Cooman en Jitse Huysmans vormen een ongewone combinatie, maar één die speelse performances oplevert waarin het publiek de hoofdrol krijgt. Ontmoeting loopt als een rode draad doorheen hun werk, waarin ze bewust de passieve rol van het publiek doorbreken en spelen met alternatieve publieksopstellingen.

De drie makers bundelden hun krachten voor het eerst in 2015 voor de creatie van The Girl With Too Many Bags i.s.m. Croxhapox (Gent) en Het Huis Utrecht. Na een residentie bij Vooruit evolueerde het project tot In between spaces, een voorstelling die in première ging op TAZ#2017. 

Hun meest recente creatie Loving is Allowed ging eind 2019 in première bij LOD Muziektheater. De geplande tournee is door de coronacrisis gedeeltelijk geannuleerd en verplaatst naar latere data. Bevestigde speelplekken zijn Bijloke Wonderland, CC Het Gasthuis, CC Ter Dilft, CC De Brouckere, CC Mechelen, CC Nova, 30CC, CC Belgica, CC De Spil, Leietheater, CC De Schakel en Schouwburg Kortrijk.

In 2021-2022 staat de nieuwe creatie I think we need to talk op de planning, een project voor de publieke ruimte dat wordt ondersteund door C-TAKT, workspacebrussels, Vooruit, De Grote Post, KAAP (Dansand!) en Manoeuvre.

Katrijn De Cooman (1991) behaalde in 2016 haar master Autonome Vormgeving aan het KASK en in 2018 studeerde ze af als theaterdocent/regisseur aan de Toneelacademie Maastricht. Naast Collectief Elan(d) werkt ze als freelance (bewegings)theaterdocent en -maker bij o.a. Kopergietery, Wisper, Schouwburg Kortrijk, Het Paleis, Veerman, Odisee

Hogeschool, NTGent, Victoria Deluxe en Platform K. Als actrice/speler is ze o.a. te zien in kortfilm ‘Onze Grond’ van Loula Burnus en voorstelling ‘I forgot’ van Oksana Sankova.

Chloé Geers (1991) studeerde choreografie aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten (Tilburg). Ze werkt als dansdocent bij MUDA (kunstsecundair onderwijs) en DKO STAP Roeselare. Naast Collectief Elan(d) is ze actief als danser en maker voor diverse projecten. Ze werkte o.m. samen met Opera Gent, Platform K, Julie Cafmeyer, Mus-e Belgium en Deewee. 

Jitse Huysmans (1991) studeerde dramatherapie en werkte als dramatherapeut binnen de forensische zorg. Ze maakte o.m. sociaal-artistieke voorstellingen i.s.m. Stad Gent, OCMW en Kras, en speelt mee in een theatervoorstelling over justitie van U move 4 Peace. Momenteel werkt ze als theaterdocent bij diverse organisaties als STAP Roeselare, het scheldeoffensief, Schouwburg Kortrijk, NTGent en Veerman.