Anton Lambert aan cello

Anton Lambert

Over deze artiest

Anton Lambert (1997) begon op zesjarige leeftijd met muziek, eerst cello, later ook contrabas. Dit instrument leidde hem naar jazz en geïmproviseerde muziek. In 2020 behaalde hij een Bachelor in Jazz aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Momenteel volgt hij een masteropleiding contrabas bij Nathan Wouters en studeert hij elektronische muziekcompositie bij Jorrit Tamminga en Andrew Claes, met de nadruk op Pure Data programmering en live-elektronica.

Naast zijn praktijk als contrabassist in verschillende muziekensembles zoals de zwarte zusters en The One Frame Movement werkt hij als elektronisch muzikant en componist mee aan interdisciplinaire projecten; als live muzikant begeleidt hij theater- en dansvoorstellingen en creëert hij geluidsinstallaties voor multimediale kunstwerken.

Zijn elektronische muziek is gebaseerd op de principes van klanksynthese en op klank in relatie tot klankobject; geïnspireerd op de theorieën van Pierre Schaeffer. Hij werkt met opgenomen geluiden en manipuleert ze, totdat de oorsprong van de klank nauwelijks meer te herkennen is en een muzikaal element wordt. Op basis van psychoakoestische theorieën richt hij zich op de fysieke sensaties die mensen ervaren en het emotionele effect dat ze op hen hebben. Zijn composities zijn vooral geïnspireerd door geluiden uit het echte leven, die hij vormgeeft en modificeert; hij creëert ruimtelijke soundscapes die de verbeelding en de oren triggeren om op een ander niveau te luisteren. Zijn assemblages bestaan uit opnames die hij in zijn dagelijks leven maakt – sommige ervan zijn opgenomen op Java (Indonesië) tijdens zijn residentie daar in 2019.