Fruit Tree - foto door Stanislav Dobak

Bits of Dance

Praktisch

Een platform voor makers en dansers

Tijdens Bits of Dance bundelen de drie partners van Dans in Brugge – KAAP, Cultuurcentrum Brugge en Concertgebouw Brugge - de krachten. Het festival laat niet enkel dans zien, maar is ook een spannend platform voor dansexpertise. Ook dit jaar delen spelers uit het veld verrassende praktijken tijdens de makersdag, exclusief voor dansers en choreografen.

Maar er is heel wat dans te ontdekken voor het grote publiek. Bij Bits of Dance ontdek je het zaadje die later ontkiemt tot een afgewerkte productie. Je krijgt tijdens dit festival als eerste een blik op nieuw werk. Ontdek deze ruwe diamanten van vijf maker/dansers.


Donderdag 24/02 | MaZ om 20u

TH LNG GDBY
Tuur Marinus 

première

Voor TH LNG GDBY vertrekt choreograaf en beeldend kunstenaar Tuur Marinus vanuit het legendarische afscheidsconcert “The Long Goodbye” dat elektro-rockband LCD Soundsystem in 2011 speelde in New York.

Terwijl 9 dansers hun lichamen vervlechten tot complexe choreografische bewegingstapijten, creëren ze met stemgeluiden klankpatronen waarin geabstraheerde versies van de songs uit het originele concert weerklinken. 
De resulterende dans en muziek zijn in TH LNG GDBY tegelijkertijd elegant én clumsy; lyrisch én stotterend; exact én onbepaald. 
TH LNG GDBY is zowel een hommage aan een groots moment uit de pop-geschiedenis, als een intrigerende bezinning over voorbije en nieuwe manieren van intens samenzijn.

Een samenwerking van CC Brugge & KAAP


Vrijdag 25/02 | KAAP De Groenplaats om 17u

El cantar del playo of… een lied is een roos is een doorn 
Mario Barrantes Espinoza

AVANT-PREMIERE

El cantar del playo of... een lied is een roos is een doorn is opgevat als een songbook waarin choreografie en poëzie elkaar ontmoeten. Een verzameling liedjes, beelden en herinneringen ontleend aan Espinoza's eigen ervaringen in de gay scene van Costa Rica begin jaren 2010.

Door middel van melodrama en poëtische vertellingen brengt hij de verhalen over deze regio en periode tot leven vanuit het perspectief van een Centraal-Amerikaanse migrant in Europa, in een poging om een dialoog te starten.


Vrijdag 25/02 | Biekorf om 20u

Fruit Tree 
Lara Barsacq

Lara Barsacq wendt zich opnieuw tot Ballets Russes - begin 20e eeuw - voor inspiratie.

Haar ballet ensceneert het huwelijk van een boerenpaar en in het bijzonder de voorbereidingen van de jonge bruid. De voorstelling is opgevat als een ceremonie bestaande uit dans, zang en verhalen in paradoxale, vreugdevolle en melancholische harmonie. Fruit Tree is een ode aan de kracht van het leven.


Zaterdag 26/02 | Concertgebouw Brugge om 16u en 20u

Le Journal d’un usager de l'espace
Benjamin Vandewalle en HYOID

Choreograaf Benjamin Vandewalle, zangensemble HYOID en componiste Maija Hynninen vinden elkaar in het boek Espèces d’espaces van Georges Perec.

Een basale, poëtische en bijna spirituele ontdekkingstocht doorheen de ruimtes die ons omringen, maar waar we doorgaans over kijken. Le Journal d’un usager hanteert een gelijkaardige aanpak. Door te werken met klank, ruimte en beweging, wil dit project klank op een ruimtelijke manier laten ervaren, en het publiek uitnodigen er op een andere manier bij stil te staan dan gebruikelijk.


Zaterdag 26/02 | KAAP De Groenplaats om 18u

#THISISBEAUTY
Lisi Estaràs

#THISISBEAUTY is een dansmonoloog om haar 50-jarig jubileum als danser te vieren.

Lisi is reeds jaren actief als danseres en choreografe en ontwikkelde haar eigen methodiek die ze als “Monkeymind” benoemd. Op haar 50e realiseert ze dat ze eigenlijk altijd al bezig is met de plaats van woorden in dans en dat zet ze voor de eerste keer centraal op scène. Wat denkt de uitvoerder tijdens het uitvoeren van bewegingen? Zeggen wat we zeggen is niet altijd hetzelfde als laten zien wat we zeggen. Geïnspireerd door het werk van Ludwig Wittgenstein en andere 50-jarige vrouwen, creëert ze een autobiografische fysieke fictie die de absurde grenzen van communicatie in twijfel trekt.