X-TRACT
Terug naar overzicht

X-TRACT

Langzaam gleed een berg.../ Shoktu & other whowwhow's / The moon is the moon.../ TOM / Galileo

  • Podium Festival
  • Zaterdag 14 oktober, 14:00
  • De Groenplaats

Mijn kaap

14:00 Op de koffie bij KAAP-Makers

Bij KAAP trekken we heel overtuigd de kaart van de jonge makers. Artiesten, muzikanten, choreografen, een combinatie ervan of iets daartussenin. 
Heel wat makers zijn ‘kind aan huis’ bij KAAP. Maar aan zeven van hen besteden we extra aandacht en zorg: onze KAAP-makers. Collectieven of individuele kunstenaars die we op logistiek, productioneel, technisch en financieel vlak steunen.
Het zijn stuk voor stuk makers die uitbreken uit de werkplek en inbreken in het openbaar domein van de stad, het strand, de straat. Makers die een ontmoeting en uitwisseling genereren en stimuleren.
Ontmoet hen! Schuif aan voor koffie, gebak en een gesprek in de interne keuken van onze KAAP-Makers. Dolores Bouckaert, Vera Tussing, Heike Langsdorf, Wannes Deneer, Lucinda Ra, Hannes Dereere & Silke Huysmans en Hans Beckers praten over wat was en komen zal.


16:15 Langzaam gleed een berg het dal in (work in progress)—Laura Vroom

Theatermaker Laura Vroom werkt voor deze voorstelling rond anekdotes en herinneringen. Geïnspireerd door gesprekken met bewoners van een woonzorgcentrum onderzoekt ze hoe schijnbaar onbelangrijke momenten een verhaal of identiteit vormen. En hoe tekst en performance elkaar op een speelse manier beïnvloeden. Laura nodigt je uit om in gesprek te gaan, over herinneren en ouder worden. Langzaam gleed een berg het dal in gaat in première in het najaar van 2018. 

Laura Vroom (Tilburg, 1987)  is theatermaakster en actrice. In 2012 studeerde ze af aan de afdeling Drama aan KASK Hogeschool Gent. Sinds haar afstuderen werkte ze mee aan verscheidene projecten van o.a. Ballet Dommage en Kuiperskaai en creëert ze eigen werk. 
In haar werk zoekt ze naar bevreemding. Ze is gefascineerd door personages die bewust of onbewust ingaan tegen de geschreven en ongeschreven regels, de misfits en de underdogs. Eerder creëerde ze de solo Sauerkraut waarvoor ze irritaties en frustraties verzamelde. Op X-TRACT 2015 deed ze hiervoor een vooronderzoek, de speelde op Over het IJ festival, Chambres d'O en in diverse woonkamers in Nederland en België.

17:00 Shoktu & other whowwhow's—Maxim Storms

Maxim Storms werkt aan een zich permanent ontwikkelend web van brute chansons , jabber en dada- monologen, kosmische collages, fabel-choreografieën,  geluid en videofragmenten,... 

Momenteel werkt Maxim aan Brother Blue, een ritmisch geschreven treurspel waarin de protagonist zijn staart verliest. (première 22/10 in CAMPO)  

Voor X-TRACT wil Storms zich focussen op het muzikale aspect dat een eigen leven is gaan leiden: Shoktu & other whowwhow’s. Samen met actrice/muzikante Linde Carrijn plakt Maxim een ruwe muzikale collage aan elkaar,  met behulp van huishoud-prullaria, nonsens-poëzie , divers tamtam en swung. 

van/met Maxim Storms & Linde Carrijn  coaching Jan Steen co-productie CAMPO met dank aan KAAP, De Grote Post, Vooruit

19:00 The moon is the moon is the moon—Anneleen Keppens

Een danstrio dat je kijkervaring verdiept. Danseres en choreografe Anneleen Keppens (Daniel Linehan, Xavier Le Roy en Rosas) legt in deze voorstelling alle lagen van de choreografie bloot. Vergelijk het met de talloze schetsen en études die schilders maken voor ze aan een schilderij beginnen.
Net zoals Tibetaanse monniken wekenlang aan zandmandala’s werken om ze daarna weg te vegen, bouwen drie dansers hun bewegingen op en wissen ze die weer uit. Wat overblijft is de de ervaring die dansers en publiek delen, bij het openbreken van een choreografie.

Anneleen Keppens studeerde aan de Koninklijke Balletschool van Antwerpen en aan PARTS. Ze zoekt in haar werk naar een evenwicht tussen enerzijds pure, abstracte dans en anderzijds leesbaarheid en transparantie. Ze danste bij o.a. Daniel Linehan, Xavier Le Roy en Rosas. Met The moon is the moon is the moon debuteert ze als choreografe. 

concept en choreografie Anneleen Keppens creatie en dans Maria Fereirra Silva, Anneleen Keppens, Victor Pérez Armero muziek Gerrit Valckenaers licht Clive Mitchell movement assistant Stanislav Dobák uitvoerend producent Caravan Production residenties KAAP, Vooruit, STUK , BUDA, Cultuurcentrum De Spil  met dank aan Provincie West-Vlaanderen

20:30 TOM—Karel Tuytschaever / BARRY (work in progress)

Een man woont in de stad.
Overdag werkt hij in een museum.
Hij zit, hij ligt, hij staat, hij belt.
Hij kijkt.
Hij denkt, hij praat, hij fantaseert.
Hij kijkt.
Hij weet met zichzelf geen blijf. 

Vertrekkend vanuit het portret van een man is TOM een ode aan het kijken naar.

Geluid Ariane Van Vliet, Karel Tuytschaever, Diederik de Cock Ruimte Chris Snik, Joery Erna, Lies Van Loock De lichamen Karel Tuytschaever, Luuk Weers Kijken Joery Erna, Lies Van Loock, Karel Tuytschaever, Nienke Reehorst, Maaike Schuurmans  Productie BARRY Coproductie C-TAKT en KAAP I.S.M. Makershuis Tilburg, Dans Brabant, Het Zuidelijk Toneel en De Warande met dank aan WALPURGIS en ICK Amsterdam met de steun van de Vlaamse Overheid


22:00 Galileo—Ferre Marnef & Louis Janssens

Het heelal verloor ooit, van de ene op de andere dag, zijn middelpunt. ‘s Avonds had het nog één middelpunt, ’s ochtends ontelbaar veel. Alom verheerlijkte waarheden worden op de schouder getikt. Waar nooit aan getwijfeld werd, wordt nu aan getwijfeld. Want alles beweegt, vriendje. De wereld moet worden opengebroken, zodat de horizon weer naar alle richtingen glijdt. We geloven in het doen. We geloven in het begin. In het doen ligt het begin.
Ferre Marnef (1994) en  Louis Janssens (1995), voorheen Cie. DeSnor staan in Galileo voor het eerst enkel met twee op scène. Ze brengen er evenwicht in dit onevenwicht of onevenwicht in dit evenwicht. Ze scheppen en balanceren. Op X-TRACT 2016 waren ze te gast met een voorstudie van Galileo. Ferre Marnef en Louis Janssens maken beeldend theater met veel energie, humor en lawaai.  

van & met Ferre Marnef & Louis Janssens coaching Peter Seynaeve productie CAMPO & d e t h e a t e r m a k e r  i.s.m. KASK drama met dank aan Bauke Lievens, Mieja Hollevoet, Tom Engels, Elsemieke Scholte, Pol Heyvaert, Helen & Simon, Zuidpool, KAAP, les ballets C de la B & Troubleyn/Laboratorium