Contraire—A Tribute To Rik
Terug naar overzicht

Contraire—A Tribute To Rik

  • Woensdag 06 maart, 20:30
  • De Werf

Mijn kaap

Op 6 maart 2018 stierf Rik Bevernage.

In de eerste plaats een verlies voor zijn familie en dichte vrienden. Maar ook de culturele wereld verloor een bevlogen voorvechter, een man wiens naam onlosmakelijk verbonden zal blijven met De Werf en het legendarische jazzlabel dat hij uit de grond stampte. 

Maar Rik was veel meer: bibliofiel, reiziger, houtbewerker, boekbinder, fietshersteller en vooral een kritische geest, allergisch voor alle vormen van onrechtvaardigheid. Wat hem niet belette om eigengereide standpunten in te nemen die niet altijd in dank werden afgenomen in het culturele of progressieve milieu. 

Hij was contraire.  Niet het soort tegendraadsheid van de betweter die vanaf de zijlijn klaar zit met cynisch commentaar zonder zelf iets te ondernemen. Neen, dit contraire is een positief verhaal. Dingen durven ondernemen wars van de gangbare stroom, standpunten innemen die tegen de haren instrijken, dwarsliggen in plaats van slaafs meelopen. Naar aanleiding van de eerste ‘Tribute To Rik’ werd besloten om ieder jaar een bevlogen geest te vragen een stok in het hoenderhok te werpen en een ‘Ode aan het Contraire’ uit te spreken. 

Verteller en theatermaker Herwig De Weerdt bijt de spits af. Na zijn geëngageerde redevoering, zorgt het duo Ben Sluijs en Erik Vermeulen voor een muzikale noot. 

Beide heren brachten samen en apart meer dan een dozijn platen uit voor W.E.R.F. Records en schreven samen met Rik jazzgeschiedenis.

U kan ook een gift storten op rekening BE59 0014 1456 3326 van Jazz Brugge met vermelding "schone contrariteit".

Met de opbrengst van deze avond willen vzw Jazz Brugge en KAAP een initiatief, persoon of organisatie ondersteunen die blijk geeft van voldoende ‘tegendraadsheid’. De Eerste Prijs van Schone Contrariteit gaat naar Pastoor Fernand Maréchal, die ondanks doodsbedreigingen verder onderdak verleent aan transmigranten in zijn kerk te Zeebrugge. Deze waardering gaat ook naar alle vrijwilligers die meewerken aan het project.


organisatie
KAAP en vzw Jazz Brugge
locatie
KAAP | De Werf

theatermaker
Herwig De Weerdt
saxaofoon, fluit
Ben Sluijs
piano
Erik Vermeulen

opbrengst voor
Pastoor Fernand Maréchal (Zeebrugge)