KAAP Creative Compass

KAAP is een kunstencentrum voor jazz, podium, literatuur
en beeldende kunst met 4 vaste uitvalsbasissen en nog veel
meer welgekozen plekken in Brugge en Oostende. (Lees meer)

Terug naar overzicht

Waterwaswasser—Dounia Mahammed

  • Podium
  • Vrijdag 02 juni, 17:00
  • De Groenplaats

Mijn kaap

w a t e r w a s w a s s e r (werktitel) wil een intieme ontmoeting zijn met een publiek. Het wordt een voorstelling over aandacht voor het hier en nu, en voor wie en wat ons omringt. In deze tijd zonder tijd om tijd te nemen, wil Dounia stilstaan, leegte laten bestaan en vanuit die leegte opnieuw waarnemen. Wat ze hiermee hoopt op te roepen, is een nieuwsgierigheid naar de ander, een verlangen om elkaar beter te begrijpen.

Door een vormelijk spel met ruimte, tijd, beweging en stem, gaat Dounia op zoek naar nieuwe manieren om te communiceren: een choreografie voor één hand, of taal die puur klank wordt. Net als in Salut Copain (2015) zoekt ze daarbij naar een grillig schakelen tussen uitersten: licht bestaat naast donker, of zwaar. Mooi dankzij lelijk. Rust zouden we niet waarderen zonder onrust. Geen orde zonder chaos. Geen stilte zonder geluid om die stilte hoorbaar te maken.

De rode draad doorheen de voorstelling is de vraag wat er zou gebeuren als we alles rondom ons zouden beschouwen als een raadsel. Hoe zouden we ons dan door het leven heen bewegen? Ontraadselen is verbonden met het hier en nu. Het vraagt om een beweeglijk en wakker omgaan met verschillende elementen. Omdat de dingen veranderlijk zijn, en de mensen zeker. Maar over antwoorden gaat het niet. Het gaat over vragen. w a t e r w a s w a s s e r wordt een vraagstuk.

Dounia vond inspiratie in het zenboeddhisme, theerituelen, het taoïsme en het verstilde, poëtische werk van de Duitse kunstenaar Wolfgang Laib.


In de lente van 2017 creëert Dounia Mahammed een nieuwe solo rond rituelen en ontmoeting. De voorstelling gaat in première op Theater aan Zee (27 juli > 5 augustus 2017).


organisatie
KAAP

creatie
Dounia Mahammed
dramaturgie
Tine Van Aerschot
artistiek advies
Jan-Baptist Van Damme
techniek
Bram Geldhof
productie
wpZimmer (Antwerpen)
coproductie
C-Takt (Neerpelt), Vooruit (Gent), Buda (Kortrijk), C-Mine (Genk)
residenties
Gouvernement (Gent), KAAP (Brugge), Buda (Kortrijk), Arsenaal / Lazarus (Mechelen), Kunstenwerkplaats Pianofabriek (Brussel)

locatie
KAAP | De Groenplaats